SIDA: un vaccin experimental redă speranţă cercetătorilor

Un vaccin experimental care reduce cu o treime riscurile de infectare cu virusul HIV a fost pus la punct de o echipă de cercetători americani şi thailandezi, după o serie de teste la care au participat 16.000 de persoane.

174 afișări
Imaginea articolului SIDA: un vaccin experimental redă speranţă cercetătorilor

SIDA: un vaccin experimental redă speranţă cercetătorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiul, cel mai important din cele efectuate până în prezent pentru elaborarea unui vaccin anti-SIDA pe plan mondial, a fost coordonat de ministerul thailandez al Sănătăţii şi de Armata SUA.

Chiar dacă acest studiu nu reprezintă decât un pas mic către producţia unui vaccin cu adevărat eficient, el are o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte ridicarea moralului unei comunităţi ştiinţifice care se îndoia de capacităţile sale după eşecul, în 2007, al testelor laboratorului american Merck.

"Aceasta este prima demonstraţie că un vaccin contra virusului HIV poate proteja împotriva infectării", a declarat, în cadrul unei videoconferinţe, colonelul american Jérôme Kim.

"Este vorba de o evoluţie ştiinţifică extrem de importantă, iar acest lucru ne dă speranţe că un vaccin eficient la scară mondială va fi posibil în curând", a adăugat el.

Vaccinul reprezintă combinaţia a două produse testate anterior, dar care nu s-au dovedit eficiente acţionând independent unul de celălalt. Este vorba de vaccinul ALVAC al laboratorului francez Sanofi-Aventis şi de AIDSVAX, produs de compania americană VaxGen şi cedat ulterior organizaţiei Global Solutions for Infectious Diseases.

Cercetătorii trebuie să înţeleagă acum care au fost motivele pentru care substanţa rezultată din amestecarea celor două vaccinuri s-a dovedit eficientă.

Experimentul a fost derulat începând din octombrie 2003, în două provincii thailandeze, pe un număr de 16.400 de voluntari, toţi seronegativi şi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, al căror risc de infectare era calificat drept mediu.

Jumătate dintre subiecţi a primit o substanţă activă, restul, o substanţă placebo. 51 din cei 8.197 de indivizi vaccinaţi au fost ulterior infectaţi, comparativ cu 74 din grupul celor care au primit placebo.

Virusul HIV, identificat în urmă cu 25 de ani, infectează organismul atacând sistemul imunitar.

SIDA a provocat moartea a cel puţin 25 de milioane de persoane în întreaga lume, în timp ce alte 33 de milioane sunt în prezent contaminate cu virusul HIV sau suferă de SIDA.

În jur de 30 de vaccinuri sunt analizate în întreaga lume, însă anul 2007 a însemnat un eşec de proporţii pentru cercetători.

Testele clinice derulate de laboratorul american Merck, lansate la scară mare în special în Africa de Sud, ţara cu cei mai mulţi pacienţi seropozitivi din lume, au fost întrerupte după ce administrarea medicamentului nu a avut efectele scontate.

Testele efectuate în Thailanda lasă, însă, să se întrevadă o speranţă în ceea ce priveşte protecţia în faţa bolii.

OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi ONUSIDA şi-au exprimat "optimismul" privind rezultatele de până acum ale cercetării, adăugând că "mai este mult de muncit", în special în ceea ce priveşte durata protecţiei pe care o oferă vaccinul şi dacă acesta este eficient şi pe alte subtipuri ale virusului HIV.

Sanofi-Pasteur a estimat că studiul reprezintă "o primă demonstraţie concretă" că vaccinul "ar putea fi într-o zi realitate".

"Deşi modestă, reducerea riscului de infecţie cu HIV este statistic semnificativă", a subliniat Michel DeWilde, vicepreşedinte pentru cercetare şi dezvoltare în cadrul Sanofi-Pasteur.

La New York, organizaţia International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) a salutat la rândul ei "rezultatul ştiinţific semnificativ".

"Este pentru prima oară când un proiect de vaccin este eficient pe subiecţi umani. Până acum nu aveam proba fezabilităţii decât pe animale", a declarat Seth Berkley, preşedintele IAVI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici