STUDIU: La ce PERICOLE ne expunem prin utilizarea în exces a calculatorului sau telefoanelor

Aproape 70 % din persoanele adulte suferă de tensiune oculară şi vedere înceţoşată în urma folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor inteligente, au arătat cercetătorii americani într-un studiu prezentat joi la Salonul de electronică CES din Las Vegas.

3385 afișări
Imaginea articolului STUDIU: La ce PERICOLE ne expunem prin utilizarea în exces a calculatorului sau telefoanelor

STUDIU: La ce AFECŢIUNI ne expunem atunci când stăm ore în şir în faţa calculatorului (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Persoanele care folosesc timp de două ore, fără pauză, un dispozitiv electronic ce solicită ochii se confruntă cu dureri de spate, vedere înceţoşată şi dureri de cap, iar cercetări aprofundate au arătat că expunerea la lumina emisă de monitoare poate provoca degenerescenţă maculară şi cataractă, conform dailymail.co.uk.

"Ochii nu sunt înzestraţi să vizualizeze ecranele digitale pentru perioade îndelungate de timp. Aceste experienţe poate că sunt frecvente, dar nu sunt normale", a declarat Justin Bazan, optician şi consultant medical pentru Vision Council, care a realizat studiul.

Vision Council a descoperit că americanii petrec în medie între 6 şi 9 ore pe zi în faţa dispozitivelor digitale, dar şi că numărul adulţilor care depăşesc 10 ore pe zi în faţa acestor dispozitive a crescut cu 4 % anul trecut.

"Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanţă intermediară - cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent - în cele din urmă oboseşte sistemul de focalizare a ochilor şi produce tensiune (oculară, n.r.)", a mai afirmat Justin Bazan.

Cu toate acestea, există metode de a reduce efectele tensiunii oculare provocate de dispozitivele digitale. Printre aceste metode se numără poziţionarea monitorului la nivelul braţelor, menţinerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor pentru atenuarea strălucirii puternice. De asemenea, se recomandă pauzele regulate, pentru odihnirea privirii.

Totodată, în prezent se dezvoltă soluţii de natură optică pentru rezolvarea acestor probleme.

"Tensiunea oculară din cauza dispozitivelor digitale a devenit un motiv de îngrijorare serios (...). Din fericire, industria optică a făcut progrese importante în ultimii ani pentru a dezvolta tehnologii de fabricare a lentilelor care ţintesc cauzele tensiunii oculare. Asemenea altor ochelari de citit şi de vedere, ochelarii pentru computer transformă modul în care ne uităm pe calculator şi pe ecranele dispozitivelor portabile", a declarat, la rândul său, Ed Greene, director executiv la Vision Council.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici