Studiu. Schimbările climatice vor determina transmiterea a peste o mie de virusuri

Potrivit unui nou studiu publicat joi în revista Nature, încălzirea globală va determina, până în 2070, răspândirea a 4.000 de virusuri între mamifere, inclusiv, şi între animale şi oameni, scrie CNBC.

737 afișări
Imaginea articolului Studiu. Schimbările climatice vor determina transmiterea a peste o mie de virusuri

Sursa foto: MediafaxFoto

Potrivit studiului, încălzirea globală va împinge animalele să se îndepărteze de climatele mai calde, iar această migraţie forţată va face ca unele specii să intre în contact pentru prima dată.

Pandemia Covid-19 a fost probabil cauzată de transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un liliac din Asia de sud-est la oameni.

Cele 4.000 de transmisii virale suplimentare între mamifere nu înseamnă că vor exista alte 4.000 de potenţiale pandemii Covid-19, a declarat pentru CNBC Greg Albery, cercetător la Wissenschaftskolleg zu Berlin şi coautor al studiului.

"Dar fiecare dintre ele are potenţialul de a influenţa sănătatea animalelor şi poate să se extindă apoi asupra populaţiilor umane", a declarat Albery pentru CNBC. "Oricum ar fi, este posibil să fie o veste foarte proastă pentru sănătatea ecosistemelor afectate".

Liliecii sunt deosebit de predispuşi să transmită viruşi, deoarece zboară. Liliecii vor reprezenta aproape 90% din primele întâlniri între specii noi şi majoritatea acestor prime întâlniri vor avea loc în Asia de sud-est, potrivit raportului.

"Liliecii sunt responsabili în mod disproporţionat, dar încercăm să accentuăm faptul că nu trebuie să-i învinovăţim pentru acest lucru - şi că pedepsirea lor (sacrificarea, în încercarea de a împiedica migraţiile) este probabil să înrăutăţească situaţia prin faptul că va determina o mai mare dispersie, o mai mare transmitere şi o sănătate mai slabă", a spus Albery.

Pentru raport, Albery şi coautorul Colin J. Carlson, cercetător la Universitatea Georgetown, au folosit pentru prima dată modelarea computerizată pentru a prezice unde se vor suprapune probabil speciile.

Calculele respective arată că punctele fierbinţi de transmitere a noilor virusuri se vor suprapune cu centrele de populaţie umană din Sahel, munţii Etiopiei şi Valea Riftului din Africa, precum şi în estul Chinei, India, Indonezia şi Filipine. Unele centre de populaţie europene ar putea fi, de asemenea, în zonele fierbinţi de transmitere, potrivit raportului. (Albery a refuzat să precizeze care sunt acestea).

Raportul pune punctul pe i asupra unei tendinţe pe care oamenii de ştiinţă au prezis-o de ceva timp.

"Acesta este un studiu interesant care pune o estimare cantitativă pe ceea ce o serie de oameni de ştiinţă spun de ani de zile (inclusiv eu): schimbările climatice - împreună cu alţi factori - vor spori oportunităţile de introducere, stabilire şi răspândire a virusurilor în noi locaţii geografice şi în noi specii gazdă", a declarat pentru CNBC Matthew Aliota, profesor la Departamentul de Ştiinţe Veterinare şi Biomedicale de la Universitatea din Minnesota. Aliota nu a fost deloc implicat în acest studiu.

"Din nefericire, vom continua să vedem noi evenimente de boli zoonotice cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mare", a spus Aliota. Bolile zoonotice sunt cele care se răspândesc între animale şi oameni.

Raportul estimează costuri de un miliard de dolari pentru a identifica şi contracara în mod corespunzător răspândirea virusurilor zoonotice, iar această cercetare va fi esenţială pentru a preveni pandemiile.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici