Test de sânge "impresionant" pentru cancerul de prostată, cu o precizie de 94%

  • Oamenii de ştiinţă au creat un nou test de sânge "impresionant" pentru depistarea cancerului de prostată, care are o precizie de 94%.
  • Prostate Cancer UK raportează că mai mult de 47.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi cu această boală în fiecare an în Anglia.
8366 afișări
Imaginea articolului Test de sânge "impresionant" pentru cancerul de prostată, cu o precizie de 94%

Test de sânge "impresionant" pentru cancerul de prostată, cu o precizie de 94%

În colaborare cu Imperial College şi University of East Anglia (UEA), Oxford BioDynamics a constatat că, atunci când se combină testul cu un test standard pentru antigenul specific prostatic (PSA), pot fi detectate mai multe cazuri.
 
Publicându-şi concluziile în revista Cancers, echipa de cercetare a declarat că testul PSA utilizat în prezent de NHS nu este suficient de precis. Ca urmare, au existat numeroase cazuri de biopsii de prostată inutile la bărbaţi fără cancer. Aceste teste au oferit, de asemenea, "asigurări false în cazul unor bărbaţi cu cancer", notează studiul.
 
Un studiu pilot efectuat pe 147 de pacienţi a evaluat noul test, concluzionând că acesta a îmbunătăţit semnificativ detectarea bolii. Toţi bărbaţii studiaţi aveau cancer de prostată, ceea ce a determinat echipa de cercetare să concluzioneze că acurateţea sa este de 94%.
 
Acest nou test nu este doar foarte precis, ci şi rapid, minim invaziv şi ieftin. Următoarea etapă a cercetării va utiliza testul pe un grup de bărbaţi la care statutul cancerului este necunoscut.
 
Cancerul de prostată se dezvoltă atunci când celulele din prostată încep să crească într-un mod necontrolat. În unele cazuri, acesta poate creşte rapid şi se poate răspândi în alte zone ale corpului, necesitând tratament.
 
Prostate Cancer UK raportează că mai mult de 47.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi cu această boală în fiecare an în Anglia. Mai mult de 10.000 dintre aceştia îşi pierd viaţa, iar în Marea Britanie, aproximativ 1 din 8 bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată în timpul vieţii lor, potrivit Independent.
 
Cu toate acestea, acesta nu provoacă întotdeauna simptome, motiv pentru care este atât de important să înţelegeţi riscul şi să vă testaţi. Unii ar putea avea probleme urinare, alături de dureri de spate, de şold sau de pelvis, probleme pentru a obţine sau a menţine o erecţie, sânge în urină sau în spermă sau pierdere inexplicabilă în greutate în cazurile mai avansate.
 
Cancerul de prostată afectează în principal bărbaţii de peste 50 de ani, riscul crescând odată cu vârsta. Acesta este şi mai mare în cazul bărbaţilor de culoare şi al celor cu antecedente familiale de boală.
 
„În prezent, nu există un singur test pentru cancerul de prostată, dar testele de sânge PSA sunt printre cele mai utilizate, alături de examinările fizice, RMN-urile şi biopsiile", spune profesorul Dmitry Pshezhetskiy de la Facultatea de Medicină Norwich a UEA.
 
Cu toate acestea, testele de sânge PSA nu sunt utilizate în mod obişnuit pentru depistarea cancerului de prostată, deoarece rezultatele pot fi nesigure. Doar aproximativ un sfert dintre persoanele care fac o biopsie de prostată din cauza unui nivel ridicat de PSA se descoperă că au cancer de prostată. Prin urmare, a existat un efort pentru a crea un nou test de sânge cu o mai mare precizie”.
 
„Atunci când este testat în contextul depistării unei populaţii cu risc, testul PSE oferă un diagnostic rapid şi minim invaziv al cancerului de prostată, cu performanţe impresionante. Acest lucru sugerează un beneficiu real atât în scopuri de diagnosticare, cât şi de screening”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici