Turistul spaţial Dennis Tito vrea să lanseze o misiune cu echipaj uman spre Marte

Milionarul american Dennis Tito, primul turist care a ajuns în spaţiu, a dezvăluit miercuri un proiect ambiţios, care vizează organizarea unei misiuni spaţiale cu echipaj uman la bord ce va fi lansată spre Marte în 2018.

360 afișări
Imaginea articolului Turistul spaţial Dennis Tito vrea să lanseze o misiune cu echipaj uman spre Marte

Turistul spaţial Dennis Tito vrea să lanseze o misiune cu echipaj uman spre Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Misiunea va avea o durată de 501 zile, dar finanţarea ei rămâne incertă.

Milionarul american nu a comunicat costul estimativ al acestui proiect, finanţat din donaţii private, însă a spus că nu contează pe o participare financiară a NASA, agenţia spaţială americană.

Robert Zubrin, preşedintele asociaţiei private Mars Society - care nu are însă nimic în comun cu acest proiect -, consideră că o astfel de misiune este posibilă "cu un buget de 1-2 miliarde de dolari".

Acest periplu istoric de 501 zile, care va include o survolare a planetei roşii la altitudinea de 160 de kilometri, este posibil graţie unei alinieri planetare care se produce la fiecare cinci ani", plasând Terra şi Marte la cea mai mică distanţă dintre ele, a declarat într-o conferinţă de presă Dennis Tito, în vârstă de 72 de ani.

În plus, acel zbor spaţial va coincide cu un ciclu de slabă activitate solară, permiţând o expunere mai mică la radiaţii - unul dintre cele mai mari pericole la care sunt expuşi astronauţii.

Grupul de "aventurieri" constituit în jurul lui Dennis Tito a înfiinţat fundaţia Inspiration Mars, care intenţionează să recruteze candidaţii pentru alcătuirea echipajului de două persoane - de preferinţă un cuplu, bărbat şi femeie, de vârstă mijlocie - pentru a efectua această misiune spaţială, "în calitate de cetăţeni privaţi", a precizat Dennis Tito.

Lansarea a fost programată pentru data de 5 ianuarie 2018.

"Va fi o misiune pentru America care va genera cunoştinţe, experienţă şi un impuls pentru următoarea eră majoră din explorarea spaţială (...) şi va inspira următoarea generaţie de exploratori", a subliniat milionarul american.

Sistemul va consta într-un lansator de mari dimensiuni, o capsulă modificată, care va fi propulsată dincolo de orbita terestră pentru a se plasa pe traiectoria spre Marte, şi un modul locuibil gonflabil care va fi umflat după lansare.

Misiunea se va baza pe tehnologiile existente şi verificate în domeniul transportului spaţial, provenind din sectorul aerospaţial privat, concepute de specialiştii care lucrează pentru NASA şi Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Milionarul american nu exclude posibilitatea unei cooperări internaţionale pentru acest proiect.

Un purtător de cuvânt de la NASA a precizat într-un comunicat că agenţia spaţială americană "va continua discuţiile cu Inspiration Mars pentru a determina în ce fel va putea să colaboreze cu această fundaţie privată pentru o serie de activităţi ce ar putea fi un «supliment» pentru zborurile (sale) spaţiale cu echipaj uman la bord şi pentru proiectele (sale) de explorare a planetei Marte".

NASA a rămas însă destul de vagă în ceea ce priveşte misiunea spaţială spre Marte cu echipaj uman la bord pe care intenţionează să o lanseze cel mai devreme pentru anul 2030, privilegiind până atunci misiunile robotizate, precum aceea a roverului Curiosity, aflat pe planeta roşie din august 2012.

John Logsdon, fostul director al Space Policy Institute din cadrul Universităţii George Washington, consideră că acest proiect "nu este imposibil, dar este foarte puţin plauzibil", citând probleme de finanţare şi dificultăţi tehnologie, fără a uita riscul crescut cu care se va confrunta echipajul.

"În afară de bani, cea mai mare problemă va consta în capacitatea acestui grup de a integra toate aceste tehnologii într-un sistem unic de zbor", a declarat el. "În plus, riscul ca ceva să meargă prost este ridicat. Odată ce îşi vor începe călătoria, astronauţii nu vor mai putea să facă cale întoarsă", a adăugat John Logsdon.

Dennis Tito a fost prima persoană care nu era astronaut profesionist care a zburat în spaţiu, în 2001, atunci când a cumpărat un loc la bordul unei capsule ruseşti Soyuz pentru a ajunge la bordul ISS, unde a rămas timp de o săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici