Un test sangvin, indicator fiabil pentru detectarea riscului de recidivă a cancerului mamar

Un test sangvin creat de cercetătorii de la Universitatea din statul american Texas reprezintă un indicator fiabil pentru riscul de recidivă a cancerului mamar, atunci când boala se află încă într-un stadiu localizat, potrivit unui studiu publicat miercuri.

538 afișări
Imaginea articolului Un test sangvin, indicator fiabil pentru detectarea riscului de recidivă a cancerului mamar

Un test sangvin, indicator fiabil pentru detectarea riscului de recidivă a cancerului mamar (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Prezenţa şi numărul celulelor tumorale circulante (CTC) în sânge permit prezicerea riscului unei evoluţii nefavorabile a pacientelor suferind de cancer mamar, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista medicală The Lancet Oncology.

"Prezenţa uneia sau a mai multe celule tumorale circulante (CTC) în sânge a permis prezicerea recidivelor precoce şi diminuarea şanselor de supravieţuire", au explicat cercetătorii de la MD Anderson Cancer Center de la Universitatea din Texas.

Acest tip de test sangvin pentru cuantificarea CTC-urilor din sânge permite identificarea timpurie a pacientelor care vor putea să beneficieze de un tratament suplimentar - chimioterapie - pentru a scădea riscurile de recidivă.

Astfel de teste nu sunt în prezent utilizate pentru analizarea pronosticului unei paciente sau pentru a prescrie un tratament, întrucât se consideră că tumorile canceroase se propagă mai mult prin intermediul sistemului limfatic decât prin sânge.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 302 paciente, în perioada februarie 2005 - decembrie 2010.

Pacientele se aflau într-un stadiu localizat al cancerului mamar, deci fără metastaze, şi nu au efectuat şedinţe de chimioterapie. Pentru un sfert din paciente, recoltările sangvine au evidenţiat prezenţa CTC-urilor în sânge.

Din această categorie, o pacientă din şapte a recidivat după tratament şi una din zece a murit în timpul studiului.

În schimb, pacientele pentru care testele sangvine nu au evidenţiat prezenţa de CTC în sânge au prezentat o rată de recidivă de doar 3% şi o rată a mortalităţii de 2%.

Acest nou studiu a demonstrat că "boala nu are nevoie să se afle într-un stadiu avansat pentru ca celulele canceroase să se propage prin sânge şi să compromită şansele de supravieţuire", consideră autorii testelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici