Vom putea cultiva broccoli şi conopidă pe Lună. Cultivarea cartofilor pe Marte mai poate aştepta

Oamenii de ştiinţă au cultivat plante în solul lunar, folosind mostre colectate în timpul misiunilor Apollo pe Lună.

990 afișări
Imaginea articolului Vom putea cultiva broccoli şi conopidă pe Lună. Cultivarea cartofilor pe Marte mai poate aştepta

Sursa Foto -UF/IFAS/, NASA

Primele plante terestre din istorie care au încolţit pe "Lună"

În filmul The Martian (2015), fanii poveştilor SF l-au văzut pe actorul Matt Damon cum cultiva cartofi pe Marte. 

Dar din cauza distanţei enorme dintre Terra şi Marte, probabil că o să mai treacă mult timp până când scenariul filmului se va adeveri, dar până atunci vom putea cultiva broccoli, napi şi conopidă pe Lună. 

Oamenii de ştiinţă Anna-Lisa Paul şi Rob Ferl  au cultivat  Arabidopsis thaliana (o buruiană) în solul lunar, folosind mostre colectate în timpul misiunilor Apollo pe Lună.

Este pentru prima dată în istorie când plante de origine terestră au încolţit pe un sol provenit de pe un alt corp ceresc, transmite CNN

Cum au procedat? 

Conform NASA, echipa a folosit mostre colectate în misiunile Apollo 11, 12 şi 17, cu doar un gram de regolit lunar alocat pentru fiecare plantă.

Echipa a adăugat apă şi apoi seminţe. Apoi au pus tăvile în cutii de terariu într-o cameră curată.

Au adăugat zilnic o soluţie nutritivă.

După două zile, au început să înmugurească!” a spus Anna-Lisa Paul, care este şi profesor în horticultură la Universitatea din Florida. „Totul a încolţit. Nu pot să vă spun cât de uimiţi am fost!”

După 20 de zile,  plantele au început să înflorească. Echipa a recoltat plantele, le-a măcinat şi le-a studiat ARN-ul.

Studiul ar putea pune bazele creşterii plantelor care furnizează oxigen şi hrană pe Lună, fiind o oportunitate ca viitorii colonişti ai Lunii să trăiască independent de aprovizionarea de pe Terra. 

Programul Artemis al NASA urmăreşte să trimită prima femeie şi prima persoană de culoare la polul sud al Lunii până în 2030. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici