Iohannis: „Îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi. Guvernul să îşi asume răspunderea”. Ce spune despre îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că îşi doreşte ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Şeful statului a susţinut că dacă proiectele de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu vor trece de Parlament, atunci Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea.

1720 afișări
Imaginea articolului Iohannis: „Îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi. Guvernul să îşi asume răspunderea”. Ce spune despre îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor

Iohannis: Îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi. Guvernul să îşi asume răspunderea

„Eu am un mesaj pentru primarii care sunt prezenţi aici la întâlnirea cu Asociaţia Municipiilor din România. Cred că este, însă, important că mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor sunt mesaje generale pe care le voi da şi celorlalţi primari, de exemplu că eu îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi (...) Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Sunt inişiarive în Parlament. Dacă nu se adoptă cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu asumarea răspunderii în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Şeful statului a adăugat că „Bucureştiul nu este un oraş bine pus la punct”.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni că, în cazul în care proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu va trece în Parlament, atunci Guvernul va lua alte măsuri. Vicepremierul a precizat că opţiunea unei moţiuni de cenzură există în orice moment.

PSD şi UDMR nu exclud o moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă Guvernul adoptă o OUG privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.
 

Iohannis, despre îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor: Mi se pare un lucru potrivit
 

Preşedintele Iohannis a mai declarat că i se pare un lucru potrivit ca guvernul să îngheţe indemnizaţiile demnitarilor, inclusiv a sa. ”E nevoie de un mix de măsuri pentru a permite reducerea deficitului într-o zonă rezonabilă, de 3%”, a mai spus şeful statului.

”Mi se pare un lucru potrivit. Dacă vrem să fim politicieni responsabili, trebuie noi, care stăm în vârful piramidei, să fim primii care dăm semnalul că înţelegem că nu toată lumea poate să beneficieze tot timpul de creşteri de salarii şi este un moment potrivit pentru a arăta că orice creştere salarială, oricât de dorită ar fi, trebuie să fie şi oporrtună. I-am încurajat să meargă mai departe cu această măsură promisă”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre intenţia anunţată de premierul Ludovic Orban pentru îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor, înclusiv a şefului statului.

De asemenea, el a fost întrebat şi despre alte măsuri anunţate de Executiv, printre care interzicerea cumulului pensie şi salariu la stat.

”E nevoie de un mix de măsuri pentru a permite reducerea deficitului într-o zonă rezonabilă, de 3%. Evident, toată lumea îşi doreşte să crească salariile, să crească pensiile, dar trebuie să avem în vedere şi limitarea bugetului. Nu putem pleca de la premisa că bugetul e oricât de mare ne dorim”, a adăugat Iohannis.

Duminică premierul Ludovic Orban a anunţat că îngheţarea salariilor demnitarilor se va face prin modificări aduse la Legea bugetului de stat sau prin OUG „trenuleţ”. Şeful Executivului a subliniat că prin acest demers indemnizaţiie demnitarilor nu vor mai creşte odată cu majorarea salariului minim.


Iohannis, după întrevederea cu Orban şi Cîţu: Am discutat despre pregătirea bugetului
 

Preşedintele Iohannis a declarat că întrevederea pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul de Finanţe Florin Cîţu la Palatul Cotroceni a avut ca obiect pregătirea Legii bugetului pentru anul 2020.

„Am avut o discuţie pentru pregătirea bugetului. Domnul premier şi domnul ministru al Finanţelor au dorit să mă informeze despre stadiul lucrurilor în această zonă extrem de importantă. E clar pentru toată lumea, elaborarea şi aprobarea bugetului pentru anul viitor reprezintă cea mai importantă acţiune politică a Guvernului din acest an şi din această lună decembrie”, a spus Klaus Iohannis, înainte de participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Şeful statului a afirmat că e optimist cu privire la discuţiile care vor fi abordate la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

„Dacă anul trecut am venit la întâlnire şi am discutat chestiuni legate de foarte proasta guvernare de la momentul respectiv, acum sunt mult mai optimist, dar cred că în continuare sunt probleme foarte multe de rezolvat şi în acest sens mi se pare un lucru foarte bun că domnul prim-ministru a venit şi el la această întâlnire, vom avea un dialog, zic eu, foarte bun”, a subliniat Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici