Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Până în momentul în care România va prelua preşedinţia Consiliului UE, MCV să fie ridicat

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, la recepţia de la Palatul Cotroceni, ocazionată de Ziua Europei, că, din momentul aderării României la Uniunea Europeană, românii au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa.

1155 afișări
Imaginea articolului  Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Până în momentul în care România va prelua preşedinţia Consiliului UE, MCV să fie ridicat

Preşedintele Comisiei Europene Juncker: Până în momentul în care România va prelua preşedinţia Consiliului UE, MCV să fie ridicat (Imagine: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO)

”Mă bucur că pot să sărbătoresc Ziua Europei alături de dumneavoastră, într-un oraş şi într-o ţară care îmi sunt foarte dragi. Este o ţară care îmi este dragă pentru că am putut să parcurg alături de România şi de români mai multe etape importante din istoria recentă a Europei”, a spus Jean-Claude Juncker la recepţia de la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că nu va înceta niciodată să admire România.

”O fac încă din ziua aceea din ianuarie 2007, când s-a alăturat marii familii europene. Aici, în România, o intersecţie a popoarelor a modelat o cultură bogată şi unică, iar sub teii minunatelor parcuri a inspirat minunatele poeme româneşti. Am fost întotdeauna convins că locul României este în interiorul familiei europene. România şi Europa sunt lucruri care merg împreună şi mulţumită eforturilor României am putut reconcilia istoria şi geografia Europei. Primind România în interiorul familiei europene am pus capăt situaţiei de după război, astfel încât Europa să nu mai fie niciodată divizată în două părţi ireconciliabile. Românii trebuie să fie mândri de parcursul lor european, iar noi, ceilalţi europeni, ne-am îmbogăţit prin prezenţa României, care a dat o nouă dimensiune Europei”, a adăugat Juncker

Preşedintele Comisiei Europene a spus că România e unul dintre cei mai mari membri ai UE, dar e şi o mare naţiune, iar Europa a devenit mai puternică, mai bogată şi mai diversă după adeziunea României.

Juncker a reiterat dorinţa ca, până în momentul în care România va prelua preşedinţia Consiliului UE, MCV să fie ridicat, iar ţara noastră să fie admisă în spaţiul Schengen.

”Nu putem prezida UE sub impresia că suntem controlaţi de ceilalţi. Acest mecanism trebuie oprit şi aşa va fi. Aş vrea ca până atunci România să facă parte din zona Schengen. Deja România îndeplineşte toate criteriile şi trebuie să recunoaştem şi să îi acordăm statutul de membru Schengen. Nu aş vrea, pe măsură ce se apropie aceste momente să se adauge noi criterii la cele existente deja”, a mai spus Jean Claude Juncker.

El a precizat că nu îi place expresia despre Europa cu două viteze, precizând că Europa nu va repeta greşeală istoriei de după război, referindu-se la ”Cortina de fier”.

”Deci nu vorbim despre scindarea în două blocuri în UE, ci de a identifica cele mai bune mijloace de a putea coopera cu toţii. România are un frumos viitor în faţă şi asta mulţumită talentului, curajului, inteligenţei românilor, care din momentul adeziunii lor la UE au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa. Consider că românii şi europenii pot face lucruri măreţe împreună”, a conchis Juncker.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici