,,Ochii pe mine! Vlad Craioveanu”, cu Prof. dr. Mircea Miclea, medicul psihiatru Gabriel Diaconu şi Toni Grecu, la Aleph News

Vlad Craioveanu un debut în forţă, din platoul Aleph News, chiar în ziua începerii şcolilor, la şase luni de la izbucnirea pandemiei.

835 afișări
Imaginea articolului ,,Ochii pe mine! Vlad Craioveanu”, cu Prof. dr. Mircea Miclea, medicul psihiatru Gabriel Diaconu şi Toni Grecu, la Aleph News

,,Ochii pe mine! Vlad Craioveanu”, cu Prof. dr. Mircea Miclea, medicul psihiatru Gabriel Diaconu şi Toni Grecu, la Aleph News

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, analizează soarta celui mai dificil an şcolar din ultimele decenii. Mai este educaţia, crezul nostru? Cine sunt, dincolo de scenariile autorităţilor, oamenii-cheie ai educaţiei? Există leac pentru hibele din învăţământul românesc? Care sunt şansele generaţiei COVID-19 la un învăţământ de calitate?

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu vorbeşte despre starea psihică a naţiunii în vreme de Covid-19. Cum scăpăm de starea generală de confuzie, de neîncredere şi de teamă?

La rândul său, Toni Grecu dezbate – într-un dialog motivat, cu miză şi, evident, cu umor – subiectul începutului de şcoală, criza economică, dar şi rostul comediei în timpurile pe care le trăim.

Principalele discuţii

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei:

1. M. Miclea: ,,Primul lucru bun făcut de guvernanţi este că totuşi au început şcoala. Altfel, ar fi fost un dezastru! Şi al doilea lucru: că au început măcar o bucată de descentralizare”

2. M. Miclea: ,,Din păcate, şcoala ne-a luat din nou prin surprindere. Dacă ignori soluţiile care vin sistematic din aprilie încoace, normal că începi prost şcoala”

3. M. Miclea: ,,Şcoala trebuia începută de pe 15 mai, pentru că am fi avut două luni la dispoziţie de a experimenta diverse feluri de învăţământ. S-a ignorat această soluţie!”

4. M. Miclea: ,,Ar fi fost bine să începem şcoala de la 1 septembrie, pentru a avea o rezervă de timp. Cadrele didactice încep oricum şcoala de la 1 septembrie, aşa că nu ar fi fost plătite în plus”

5. M. Miclea: ,,Ar trebui înfiinţată o bibliotecă şcolară virtuală. Din păcate, 10 ani de zile a stat acest proiect de lege propus de mine şi acum s-a constatat că ne-ar trebui o bibliotecă virtualăă şi o platformă. Cea mai simplă explicaţie este prostia.”

6. M. Miclea: ,,Dacă stai tot timpul în interacţiune media, bineînţeles că aştepţi ca şi şcoala să fie multimedia. Trebuie să schimbăm învăţământul pentru că s-a schimbat mintea copiilor”

7. M. Miclea: ,, Cadrele ditactice ar fi trebuit să fie testate. DSP-urile trebuie să fie cu ochii pe şcoală, iar profesorii şi elevii să fie prioritate absolută. Asta ar fi redus mult anxietatea socială, pentru că ai fi comunicat un mesaj de siguranţă!”

8 . M. Miclea: ,,Propunerea pe care eu am făcut-o a fost aceea ca literatura română să fie predată împreună cu literatura universală. Acuza care mi s-a adus a fost că sabotez dezvoltarea limbii române.”

9. M. Miclea, despre impactul digitalizării şi lipsa tabletelor asupra elevilor: ,,Din păcate, analfabetismului funcţional va exploda. Ceea ce, pe cale de consecinţă, va avea impact în economie. De-asta înseamnă să iei în serios educaţia. Trebuie făcute propuneri pentru învăţământul remedial. Pui în bugetul de anul viitor, explicit bani pentru aceste pierderi.”

10 . M. Miclea: ,,Din păcate, aceste ultime luni au arătat o creştere a anxietăţilor pe care le au oamenii. Au crescut şi atacurile de panică. A crescut anxietarea socială. Anxietatea părinţilor se transmite şi la copii. Trebuie să fim responsabili ca părinţi. Trebuie să nu lăsăm anxietăţile noastre să ne molipsească propriii copii.”


GABRIEL DIACONU:

1. Vor purta copiii masca la şcoală? – G. Diaconu: ,,Cine visează la treaba asta, ar face bine să se uite atent în oglindă. Răspunsul este nu!”

2.  G. Diaconu: ,,Un copil dacă a văzut părintele că se spală pe mâini, că are grijă la igienă,  va duce la şcoală un stil de comportament de bun-simţ”

3. G. Diaconu: ,,Şcoala ar trebui să aibă un cabinet medical. Iată că am ajuns în pseudo-apocalipsa şcolară, să întrebăm dacă avem un doctor în şcoală”

4. G. Diaconu: ,,State ca Suedia, Franţa, ca Israel au o tradiţie a statului funcţională. România are o tradiţie disfucţională cu statul”

5. ,,Pandemia îţi înlesneşte extremismul. Ce îmi este mie teamă este faptul că, dacă într-o şcoală va apărea un focar de infecţie, dar oamenii nu vor trata sanitar problema, ci visceral.”

6. G. Diaconu: ,,Sărăcia nu se drege cu tableta, că o să ajungă tot bibelou pe bibliotecă.”

 

ANTONIA PUP, ex preşedintele elevilor

1. A. Pup: ,,Dacă aş fi fost eu ministrul Educaţiei, aş fi început şcoala din 1 septembrie ca să recuperăm decalajele pierdute”

2. A. Pup: ,,Eu am lansat câteva soluţii. În primul rând predarea după şcoală, dar nu s-a mai pus în practică. Eu nu sunt de părere că trebuie să tăiem din programa şcolară, ci să găsim modalităţi ca aceste conţinuturi să ajungă la elevi”

3. A. Pup: ,,Ne-a demonstrat Ministerul  Educaţiei că dacă nu este condus de oameni competenţi, mai ales în an alectoral, nu poate să aibă mai mult …

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici