Cel mai puternic laser din lume se află la Măgurele. Sistemul dezvoltă a zecea parte din puterea totală a Soarelui

  • Laserul de la Măgurele a ajuns la puterea de 10 petawaţi pe toată lungimea
  • Este cel mai puternic laser din lume, dezvoltat după metoda care a luat premiul Nobel pentru Fizică în 2018
  • Proiectul a început în 2013 şi sistemul a devenit funcţional anul trecut
4620 afișări

Noul record atins de laserul de la Măgurele bucură comunitatea ştiinţifică. Te-ar putea impresiona şi pe tine, nu crezi? Ca să înţelegi mai bine ce înseamnă 10 petawaţi, îţi spun că reprezintă a zecea parte din toată puterea Soarelui. Puterea a fost atinsă, acum aşteptăm experimentele.

Daniel Ursescu este unul dintre cei mai vechi şi implicaţi oameni în proiectul ELI-NP. Este şef adjunct al departamentului laser şi ţi-ar putea povesti cu pasiune, ore în şir, despre domeniul fizicii. Pe acasă trece mai rar, pentru că îşi dedică cam tot timpul acestui proiect. Deşi cercetările echipei nu dau rezultate imediate, spune cu mândrie că procesele pe care ei le dezvoltă vor ajuta medicina şi mediul în 20 sau chiar 30 de ani.

Daniel Ursescu, Deputy Head departamentul Laser: Pentru noi, ca institut, este o încununare a unor eforturi de peste 10 ani.  Am construit şi linia de transport pentru fasciculele de 10 petawaţi şi cu această ocazie am tras şi pulsul de 10 petawaţi prin această linie de transport. Acum vorbim de faptul că am şi tras, am şi propagat, şi suntem în stare să distribuim în zonele de interacţie acest fascicul. Suntem, în momentul de faţă, nu numai prin putere, dar şi prin numărul de pulsuri pe care îl dăm, suntem unici. Nu am promis, dar am livrat peste aşteptări. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici