Cum adaptează inteligenţa artificială medicamentele la pacienţi

  • Cercetător în neuroştiinţe, Dr. Cohen Solal este cofondator şi director executiv al firmei israeliene de tehnologie medicală Genetika+.
  • Înfiinţată în 2018, compania spune că tehnologia sa poate potrivi cel mai bine antidepresivele cu pacienţii, pentru a evita efectele secundare nedorite şi pentru a se asigura că medicamentul prescris funcţionează cât mai bine posibil.
518 afișări
Imaginea articolului Cum adaptează inteligenţa artificială medicamentele la pacienţi

Cum adaptează inteligenţa artificială medicamentele la pacienţi

„Putem caracteriza medicamentul potrivit pentru fiecare pacient de prima dată", adaugă Dr. Cohen Solal.
 
Genetika+ face acest lucru prin combinarea celei mai recente tehnologii în domeniul celulelor stem, cultivarea de celule umane specifice, cu un software de inteligenţă artificială (AI).
 
Din proba de sânge a unui pacient, tehnicienii săi pot genera celule cerebrale. Acestea sunt apoi expuse la mai multe antidepresive şi sunt înregistrate pentru modificări celulare numite "biomarkeri".
 
Aceste informaţii, împreună cu istoricul medical şi datele genetice ale pacientului, sunt apoi procesate de un sistem de inteligenţă artificială pentru a determina cel mai bun medicament pe care medicul trebuie să îl prescrie şi doza, potrivit BBC.
 
Deşi tehnologia se află în prezent încă în faza de dezvoltare, Genetika+, cu sediul la Tel Aviv, intenţionează să o lanseze comercial anul viitor.
 
Exemplu al modului în care AI este din ce în ce mai mult utilizată în sectorul farmaceutic, compania a obţinut finanţare din partea Consiliului European pentru Cercetare şi a Consiliului European pentru Inovare din cadrul Uniunii Europene. Genetika+ colaborează, de asemenea, cu firme farmaceutice pentru a dezvolta noi medicamente de precizie.
 
Compania speră că activitatea sa va fi foarte solicitată în viitor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 280 de milioane de persoane la nivel mondial suferă de depresie.
 
Şi, deşi administrarea de antidepresive nu va fi cu siguranţă tratamentul corect pentru toţi, se estimează de mult timp că aproape două treimi din prescripţiile iniţiale pentru depresie sau anxietate pot să nu funcţioneze corect.
 
Ne aflăm în momentul potrivit pentru a putea îmbina cele mai recente progrese ale tehnologiei informatice şi ale tehnologiei biologice", spune Dr. Cohen Solal.
 
Dr. Heba Sailem spune că potenţialul ca AI să transforme industria farmaceutică globală, care a generat venituri de 1,4 trilioane de dolari în 2021, este uriaş.
 
Conferenţiar senior de AI biomedicală şi ştiinţa datelor la King's College London, ea spune că AI a ajutat până acum la orice "de la identificarea unei potenţiale gene ţintă pentru tratarea unei anumite boli şi descoperirea unui nou medicament, la îmbunătăţirea tratamentului pacienţilor prin prezicerea celei mai bune strategii de tratament, descoperirea de biomarkeri pentru tratamentul personalizat al pacienţilor sau chiar prevenirea bolii prin detectarea timpurie a semnelor pentru apariţia acesteia".
 
Cu toate acestea, Calum Chace, un alt expert în inteligenţă artificială, spune că adoptarea inteligenţei artificiale în sectorul farmaceutic rămâne "un proces lent".
 
Companiile farmaceutice sunt uriaşe, iar orice schimbare semnificativă în modul în care fac cercetare şi dezvoltare va afecta multe persoane din diferite divizii", spune Chace, care este autorul mai multor cărţi despre inteligenţa artificială.
 
„Să-i faci pe toţi aceşti oameni să fie de acord cu un mod dramatic de a face lucrurile este dificil, în parte pentru că persoanele cu vechime au ajuns unde sunt făcând lucrurile în modul vechi. Ei sunt familiarizaţi cu acest lucru şi au încredere în el. Şi se pot teme să devină mai puţin valoroşi pentru firmă dacă ceea ce ştiu să facă devine brusc mai puţin valoros”.
 
Cu toate acestea, Dr. Sailem subliniază faptul că sectorul farmaceutic nu ar trebui să fie tentat să se grăbească cu AI şi ar trebui să utilizeze măsuri stricte înainte de a se baza pe predicţiile acesteia.
 
Un model de inteligenţă artificială poate învăţa răspunsul corect din motive greşite şi este responsabilitatea cercetătorilor şi a dezvoltatorilor să se asigure că sunt utilizate diverse măsuri pentru a evita prejudecăţile, în special atunci când este antrenat pe datele pacienţilor", spune ea.
 
Insilico Medicine, cu sediul în Hong Kong, foloseşte AI pentru a accelera descoperirea de medicamente.
 
Platforma noastră de inteligenţă artificială este capabilă să identifice medicamente existente care pot fi reprofilate, să proiecteze noi medicamente pentru ţinte de boli cunoscute sau să găsească ţinte complet noi şi să proiecteze molecule complet noi", spune cofondatorul şi directorul executiv Alex Zhavoronkov.
 
Cel mai dezvoltat medicament al său, un tratament pentru o afecţiune pulmonară numită fibroză pulmonară idiopatică, este în prezent în curs de testare clinică.
 
Zhavoronkov spune că, de obicei, este nevoie de patru ani pentru ca un nou medicament să ajungă în acest stadiu, dar că, datorită inteligenţei artificiale, Insilico Medicine a reuşit acest lucru "în mai puţin de 18 luni, la o fracţiune din costuri".
 
El adaugă că firma are alte 31 de medicamente în diferite stadii de dezvoltare.
 
Înapoi în Israel, Dr. Cohen Solal spune că AI poate ajuta la "rezolvarea misterului" privind medicamentele care funcţionează.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici