TEHNICĂ MILITARĂ ŞI ARTIZANALĂ  Smartphone-urile şi covoraşele din cauciuc, arme-surpriză cu care a fost respins atacul rusesc asupra Kievului

Chatbot-urile Telegram şi trucurile „low cost” ale apărătorilor s-au adunat la greşelile trupelor moscovite dând un amestec de factori care a împiedicat căderea capitalei ucrainene.

3909 afișări
Imaginea articolului Smartphone-urile şi covoraşele din cauciuc, arme-surpriză cu care a fost respins atacul rusesc asupra Kievului

Smartphone-urile şi covoraşele din cauciuc, arme-surpriză cu care a fost respins atacul rusesc asupra Kievului

Este primul război cu drone. Nu doar pe cele militare, ci şi pe cele civile, cumpate din lanţuri de magazine cu electronice, pe care ucrainenii le folosesc cu multă pricepere pentru a-i identifica pe invadatorii ruşi de departe şi a da coordonate precise artileriei apărătorilor.

Dar este şi primul război cu smartphone-urile, care, potrivit Financial Times, a jucat un rol decisiv în respingerea avansului Rusiei asupra Kievului.
Asaltul ruşilor asupra capitalei a eşuat din cauza unei combinaţii de factori: geografia, nepregătirea atacatorilor, viclenia ucraineană, armele moderne oferite de occidentali, dar şi smartphone-urile, folosite pentru prima dată în istoria militară ca instrumente, cu o importanţă comparabilă cu cel al rachetelor şi al artileriei.

Financial Times povesteşte cum ucrainenii au exploatat trucuri ingenioase şi low-cost, precum folosirea „karemat-ului”, a covoraşelor din material spongios care valorează câţiva euro: „Le-am ţinut pe cap, împiedică dronele termice ruseşti să detecteze căldura umană. Deci ne-am putea muta noaptea”.

Postarea în timp real a vehiculelor ruseşti

Dar cum au fost folosite smartphone-urile în schimb? Încercând să valorifice bogăţia de informaţii digitale care circulă pe net, SBU (intelligence ucraineană) a creat un chatbot. Adică un software automat, programat corespunzător, care funcţionează pe canalele aplicaţiei Telegram, platforma care mai ales a ocupat centrul pieţei digitale în acest război.

„Stop Russian War” a făcut posibilă postarea în timp real a poziţiei vehiculelor ruseşti, completată cu fotografii şi videoclipuri. Ulterior, oficialii ucraineni au făcut şi mai uşor pentru cetăţeni să încarce locaţiile inamice prin aplicaţia Diia, un portal guvernamental pentru documente digitale (cum ar fi permisele de conducere şi permisele Covid) utilizate de milioane de ucraineni.

Informaţiile provenite de la oameni au fost verificate de dronele militare, înainte de a transmite coordonatele artileriei ucrainene sau forţelor aeriene. Numeroasele videoclipuri care arată rămăşiţele carbonizate ale vehiculelor ruseşti pe drumurile Bucha, Hostomel şi Irpin, oraşe nu departe de Kiev, au devenit o confirmare a eficacităţii strategiei de la Kiev.

„Oamenii prinşi în spatele liniilor ruseşti folosind chatbot-uri au dat naştere unei versiuni de secol 21 a partizanilor care acţionau în spatele liniilor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat, citat de FT, Mstyslav Banik, un înalt oficial al Ministerului Transformării Digitale care a creat Diia.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici