WikiLeaks: Iranul depune eforturi pentru extinderea influenţei în Afganistan

Iranul depune eforturi constante pentru extinderea influenţei în Afganistan, susţinând grupuri insurgente şi politice din această ţară, arată documente diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks, informează ziarul Le Monde.

10 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Iranul depune eforturi pentru extinderea influenţei în Afganistan

WikiLeaks: Iranul depune eforturi pentru extinderea influenţei în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Teheranul a susţinut permanent minoritatea şiită afgană (aproximativ zece la sută din populaţie), în special în timpul rezistenţei antisovietice. Dar, începând din 2001, eforturile iraniene s-au extins dincolo de comunitatea şiită, Teheranul dialogând cu personalităţi afgane, partide politice şi chiar grupări armate sunnite.

Un apropiat al preşedintelui afgan îi spunea în februarie ambasadorului american la Kabul, Karl Eikenberry, că ambiţiile Iranului încep să fie motivate de "un război al intereselor", nu de simpatii religioase, cum se întâmpla în trecut.

"Obiectivul Iranului este contracararea influenţei occidentale în Afganistan", sublinia oficialul afgan. "Iranul ajută facţiunile talibane, cu condiţia să nu fie afiliate mollahului Omar", liderul mişcării talibane, explica el.

Potrivit oficialului afgan, "militanţi afgani au permisiunea să treacă în Iran", unde sunt antrenaţi pentru a lupta împotriva Guvernului afgan şi a trupelor internaţionale.

În plus, potrivit oficialului afgan citat de ambasada americană, Iranul primeşte şi studenţi afgani, acordând până acum aproximativ 7.000 de diplome universitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici