Prima pagină » Economic » Se caută muncitori calificați! Cine aplică, unde și ce salarii se oferă în 2025

Se caută muncitori calificați! Cine aplică, unde și ce salarii se oferă în 2025

Piața muncii din România trece printr-o schimbare semnificativă: muncitorii calificați, o categorie esențială și greu de atras până nu demult, devin din ce în ce mai activi în căutarea unui loc de muncă.
Se caută muncitori calificați! Cine aplică, unde și ce salarii se oferă în 2025

Site-ul de recrutare eJobs România raportează un număr-record de aplicări pentru joburi cu calificare într-o singură lună: aproape 580 000. Acest lucru se întâmplă după o lungă perioadă în care angajatorii s-au confruntat cu dificultăți în atragerea muncitorilor calificați. Acest volum de aplicări îi plasează pe muncitorii calificați pe locul al doilea după absolvenți. La polul opus, muncitorii necalificați au arătat cel mai scăzut interes pentru oportunitățile de angajare.

Angajatorii au de unde să aleagă

„Pentru companii, această tendință e binevenită”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România. Lipsa forței de muncă specializate a reprezentat o provocare constantă, agravată de concurența internațională, în special din partea angajatorilor străini. Deși sistemele de educație profesională și învățământ dual există, ele nu reușesc să genereze suficienți candidați care să răspundă cererii tot mai mari din economie.

Ce domenii se caută cel mai mult

Potrivit eJobs, cele mai multe aplicări de la calificați au fost în zona de retail, servicii, call-center/BPO, transport, turism și industria alimentară. Aplicanții sunt fie la începutul carierei lor (adică au până în doi ani experiență în domeniu), fie între doi și cinci ani.

Peste 100 000 de aplicări au fost înregistrate dinspre persoanele fără calificare pe eJobs.

Cine sunt cei mai activi candidați?

Distribuția aplicărilor pe grupe de vârstă arată un interes crescut în special din partea celor cu vârste între 25 și 35 de ani (peste 218.000 de aplicări). Urmează candidații din categoria 18–24 de ani (167.000), 36–45 de ani (114.000) și cei peste 45 de ani (aproape 66.000 de aplicări).

Capitala conduce în topul orașelor cu cele mai multe aplicări

Cele mai multe aplicări pentru locuri de muncă vin din București, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța. În plus, 13,3% dintre candidați (circa 78.000 de persoane) au vizat joburi remote, iar peste 9.000 au aplicat pentru posturi din afara țării.

Totuși, apetitul pentru joburi în străinătate este mai scăzut decât se anticipa, semn că reticența față de relocare rămâne o constantă, chiar și în rândul celor care altădată ar fi plecat fără ezitare.

Ce oferă angajatorii: salarii între 3.500 și peste 7.000 de lei

Angajatorii nu doar că au nevoie de muncitori calificați, dar și postează masiv pentru această categorie: peste 50% dintre anunțurile recente li se adresează lor. Domeniile cu cele mai multe oferte sunt cele deja consacrate – retail, servicii, logistică, producție și turism. Salariile variază în funcție de experiență și specializare, pornind de la 3.500 lei și putând depăși 7.000 lei brut.