Prima pagină » Știri externe » Parlamentul Ungariei va vota restricții împotriva presei independente și a ONG-urilor

Parlamentul Ungariei va vota restricții împotriva presei independente și a ONG-urilor

Un proiect de lege, depus în Parlamentul Ungariei marți noaptea, urmează să impună restricții severe asupra organizațiilor non-guvernamentale și mass-mediei independente care primesc fonduri externe și care „violează” sau „critică” valorile constituționale, inclusiv ideologia privind familia și genurile biologice. Organizațiile vizate vor trebui să solicite autorizație pentru a primi finanțare din afaceri externe, iar în cazul nerespectării regulilor, riscă amenzi drastice și chiar interzicerea activităților.
Parlamentul Ungariei va vota restricții împotriva presei independente și a ONG-urilor
Sursa foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto
Maria Miron
14 mai 2025, 15:00, Politic

Controversatul proiect de lege, depus marți noaptea în Parlamentul Ungariei de un deputat al partidului de guvernământ Fidesz, a stârnit îngrijorare în rândul presei și opoziției, fiind comparat cu legislația rusă privind „agenții străini”. Textul de lege prevede restricții asupra organizațiilor mass-mediei independente și non-guvernamentale, finanțate din surse externe, care „critică” valorile constituționale, inclusiv ideologia privind familia și genurile biologice naționale, iar criticii îl compară cu legislația rusă privind „agenții străini”. Măsurile ar putea afecta grav funcționarea ONG-urilor și libertatea presei din Ungaria, a relatat miercuri Le Monde.

Organizațiile care „violează sau critică” valorile înscrise în Constituție, în special „primatul căsătoriei, familiei și sexelor biologice”, vor putea fi plasate pe o listă neagră, după recomandarea Autorității pentru Suveranitate, înființată anul trecut. În acest caz, ele vor trebui să solicite autorizația autorității de combatere a spălării banilor pentru a primi fonduri din străinătate. Conturile lor bancare vor fi puse sub supraveghere, iar transferurile de donații vor fi blocate dacă se dovedește că scopul acestor bani este „influențarea vieții publice”.

În cazul încălcării acestor reguli, vor fi aplicate amenzi semnificative, care pot ajunge până la de 25 de ori suma ajutorului financiar primit, cu amenințarea interzicerii activității în caz de recidivă.

Adoptarea legii va fi doar o formalitate

Premierul naționalist Viktor Orban a promis, în martie, „o mare curățenie de Paște” împotriva rivalilor săi, pe care i-a acuzat că ar fi „paraziți”.

Adoptarea legii va fi doar o formalitate într-un Parlament dominat de coaliția guvernamentală, dar aceasta ar putea întâmpina reticențe din partea Bruxelles-ului, care a lansat anul trecut o procedură de încălcare împotriva înființării Autorității de Suveranitate, potrivit sursei citate. De la înființarea sa, Autoritatea a deschis anchete împotriva ONG-ului anticorupție Transparency International și a site-ului de investigații Atlatszo, concluzionând că acestea reprezintă o amenințare pentru Ungaria.

Analiștii Le Monde consideră că „ prin depunerea în Parlament a unei legi ce vizează orice structură finanțată din fonduri externe, care «ar amenința suveranitatea» țării, guvernul condus de Viktor Orban își continuă ofensiva împotriva ONG-urilor și mass-mediei independente”.

Revenit la conducerea țării în 2010, Viktor Orban a subordonat treptat instituțiile de control, accelerând această tendință acum, cu gândul la alegerile legislative din primăvara anului 2026.

„Este o dovadă evidentă că vor face tot ce consideră necesar pentru a rămâne la putere”, a comentat deputatul independent Akos Hadhazy pe rețelele sociale, făcând apel la mobilizarea împotriva „putinizării” Ungariei.