Prima pagină » Știri externe » Dior a scăpat de ancheta cu privire la munca ilegală. Ce planuri are acum gigantul de moda de lux

Dior a scăpat de ancheta cu privire la munca ilegală. Ce planuri are acum gigantul de moda de lux

Autoritățile din Italia a închis ancheta asupra casei de modă Dior, parte a grupului LVMH, după ce a ajuns la un acord cu compania privind un plan de cinci ani pentru întărirea controalelor interne și sprijinirea victimelor abuzurilor din lanțul de aprovizionare.
Dior a scăpat de ancheta cu privire la munca ilegală. Ce planuri are acum gigantul de moda de lux
Sursa foto: Hepta

Deși în final nu s-au constatat încălcări legale, autăritățile au solicitat companiei Dior să își asume mai multe angajamente în materie de responsabilitate socială, printre care o investiție de 2 milioane de euro timp de cinci ani, destinată sprijinirii victimelor exploatării prin muncă.

Ancheta a început în 2023, când procurorii din Milano au descoperit o rețea de subcontractori opaci în fabricarea genților pentru Dior (Franța) și Armani (Italia). În atelierele operate de terți lucrau imigranți aflați în situații neregulamentare, în condiții de muncă abuzive și cu salarii foarte mici, în contrast cu prețurile produselor vândute, care pot ajunge la mii de euro. Dezvăluirile au dus la intervenția temporară asupra unor unități operaționale Dior și Armani și au pus sub semnul întrebării retorica sustenabilității în industria luxului italian.

„Autoritatea a închis ancheta fără a stabili vreo încălcare”, au declarat surse din Dior pentru Modaes. „Această concluzie subliniază, încă o dată, că maison-ul veghează permanent pentru ca produsele sale să fie realizate în Italia cu cele mai înalte standarde de etică și excelență”, au adăugat reprezentanții brandului.

Dior scapă de sancțiuni, dar promite transparență sporită

Reprezentanții Dior au declarat că au colaborat „îndeaproape cu autoritatea pentru a defini un set solid de angajamente menite să întărească transparența și controlul în întregul lanț de aprovizionare”, dar și pentru a susține inițiative care protejează și încurajează angajarea artizanilor și profesioniștilor din domeniu.

Compania a mai afirmat că va continua să-și supravegheze îndeaproape și, dacă este necesar, să-și întărească procedurile interne „cu scopul de a garanta condiții de muncă corecte și echitabile pentru toți cei care contribuie, cu implicare și savoir-faire, la crearea produselor sale de cea mai înaltă calitate”.

Industria de lux italiană, sub lupa justiției

Rezoluția în cazul Dior vine într-un moment delicat pentru industria de lux din Italia, ale cărei lanțuri de producție sunt din ce în ce mai atent investigate. Doar săptămâna trecută, tribunalul din Milano a ordonat supravegherea judiciară a Valentino Bags Lab, filială a grupului Valentino, în urma descoperirii unor încălcări grave ale legislației muncii în atelierele subcontractate.

Printre nereguli se numără zile de lucru epuizante, muncitori în situații ilegale și condiții precare de cazare chiar în locurile de muncă. A fost numit un administrator extern pentru a supraveghea implementarea măsurilor corective.