Consumul frecvent al unui medicament obișnuit care acționează asupra sistemului nervos și tratează o serie de afecțiuni poate duce la îmbătrânirea mai rapidă a persoanelor în vârstă, potrivit unui nou studiu.
Studiul, publicat în JAMA Open Network, concluzionează că expunerea ridicată la medicamente anticolinergice utilizate pentru tratarea bolilor pulmonare obstructive cronice, a afecțiunilor vezicii urinare și a bolii Parkinson este asociată cu o deteriorare mai rapidă a performanțelor fizice la vârste înaintate, potrivit Independent.
Medicamentele anticolinergice blochează acțiunea moleculei de semnalizare nervoasă acetilcolină, care joacă un rol cheie în funcționarea sistemului nervos. Prin inhibarea acetilcolinei, aceste medicamente afectează mai multe funcții corporale cheie controlate de sistemul nervos. Efectele lor sedative și cognitive adverse pot fi însă inversate prin întreruperea tratamentului.
Cercetătorii spun că nu este complet clar dacă utilizarea lor prelungită este legată de reducerea susținută a funcției fizice.
Studii anterioare indică faptul că un consum regulat de anticolinergice poate avea un efect constant în timp, ceea ce înseamnă că toate expunerile anterioare pot avea același efect asupra riscului actual de declin fizic.
Cel mai recent studiu evaluează efectele expunerii cumulative la medicamente pe o perioadă de zece ani, ținând cont de intensitatea, durata și momentul administrării anterioare.
Cercetătorii au monitorizat modificările vitezei de mers și ale forței de prindere la peste 4.000 de adulți în vârstă de-a lungul timpului și au comparat aceste date cu expunerea lor la medicamente anticolinergice pe baza datelor colectate din februarie 1994 până în martie 2020.
În timp ce forța de prindere părea să nu fie afectată, o expunere mai mare la anticolinergice a fost asociată cu o scădere mai mare a vitezei de mers.
„O expunere mai mare la anticolinergice a fost asociată cu o scădere accelerată a performanței fizice”, au scris oamenii de știință.
„Acumularea pierderilor în timp poate deveni semnificativă din punct de vedere clinic”.
Aceste descoperiri sunt semnificative, deoarece fragilitatea și modificările echilibrului și mersului sunt din ce în ce mai asociate cu multipli indicatori ai stării de sănătate precare, inclusiv dizabilitatea și mortalitatea.
Cercetătorii solicită minimizarea prescrierii de medicamente anticolinergice pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă.
„Oferim descoperiri noi, luând în considerare expunerea la anticolinergice în timp și examinând rata anuală de schimbare a performanței fizice”, au scris ei în studiu.
„Anticolinergicele sunt asociate cu numeroase rezultate adverse la persoanele în vârstă. Prin urmare, este esențial ca medicii să evite utilizarea lor ori de câte ori este posibil, să prescrie cea mai mică doză eficientă și să reevalueze periodic pacienții pentru a identifica oportunitățile de a reduce prescrierea, în scopul minimizării potențialelor efecte nocive”.