Liderul delegației ruse în negocierile cu Ucraina și consilierul prezidențial, Vladimir Medinsky, a declarat miercuri că Moscova a propus Ucrainei să accepte un armistițiu de 24 sau 48 de ore pentru evacuarea răniților și recuperarea corpurilor soldaților căzuți la datorie.Medinsky a declarat reporterilor că ambele țări au convenit să facă schimb de câte 1.200 de prizonieri de război din fiecare parte. De asemenea, el a subliniat că Moscova este dispusă să facă schimb de personal militar ucrainean cu locuitori din regiunea Kursk, notează baha.
În ceea ce privește propunerea Ucrainei de a organiza o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, oficialul a subliniat că un acord privind o soluționare a problemei de pace trebuie discutat înainte de o potențială întâlnire, insistând că o astfel de întâlnire trebuie să fie un „punct final”.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Rustem Umerov, a declarat miercuri că delegația țării sale la negocierile cu Rusia, desfășurate la Istanbul, a propus organizarea unei întâlniri între președintele Volodimir Zelenski și omologul său rus, Vladimir Putin, înainte de sfârșitul lunii august.
„Omenirea se confruntă în prezent cu amenințarea gravă a unui al treilea război mondial și, prin urmare, este extrem de important ca ONU să prevină acest lucru, iar pentru aceasta ar trebui să orientăm războiul din Ucraina către o soluție”, a declarat miercuri, la New York, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a sunat miercuri pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-și exprima „îngrijorarea profundă” privind noua lege care slăbește independența a două agenții anticorupție din Ucraina.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o reacție ca urmare a protestelor din Ucraina. „Auzim ce spune societatea”, a spus, miercuri, Zelenski. Marți seara, numeroase proteste au izbucnit în orașele ucrainene ca urmare a unui proiect de lege privind lupta cu corupția.
Forțele ruse au lansat 71 de drone peste noapte din mai multe direcții, provocând moartea a două persoane și rănirea altor 30 în întreaga Ucraină.
Potrivit Forțelor Aeriene, 27 de drone au fost doborâte, iar alte 18 au fost pierdute sau neutralizate prin război electronic.
Atacurile au provocat pene de curent în mai multe zone.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a desemnat o delegație pentru a participa la negocierile de pace cu Rusia, care vor avea loc la Istanbul, conform The Kyiv Independent.
Echipa va fi condusă de Rustem Umerov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, și va include reprezentanți ai serviciilor de informații militare, ai Ministerului de Externe și ai Administrației Prezidențiale.
De asemenea, există posibilitatea unor noi schimburi de prizonieri de război.
Drone ucrainene ar fi vizat un important centru logistic și de transport din Novocherkassk, un oraș din sud-vestul Rusiei.
Potrivit lui Andrii Kovalenko, oficial în Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, acest obiectiv funcționează ca un nod feroviar cheie care susține operațiunile militare rusești și complexul său de apărare industrială.
De la lansarea invaziei din 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 1.045.220 de soldați în Ucraina, potrivit unui raport publicat pe 23 iulie de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Această cifră include 970 de pierderi înregistrate doar în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile umane, raportul detaliază și pierderi semnificative de echipamente: peste 11.000 de tancuri, 23.000 de vehicule blindate, 56.000 de unități de transport și aprovizionare cu combustibil, peste 30.000 de sisteme de artilerie și aproape 48.000 de drone.
De asemenea, Rusia ar fi pierdut 421 de avioane, 340 de elicoptere, 28 de nave și chiar un submarin în cadrul conflictului.
Pe 22 iulie, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a introdus un proiect de lege care vizează transformarea actualului sistem de mobilizare sezonieră într-un sistem continuu de recrutare militară pe tot parcursul anului, scrie The Kyiv Independent.
Dacă va fi adoptată, legislația ar marca o schimbare semnificativă în politica de conscripție a Rusiei, extinzând campaniile de recrutare dincolo de ciclurile tradiționale de primăvară și toamnă.
Brigada mecanizată separată nr. 63 a Ucrainei a publicat pe 22 iulie o înregistrare video care arăta trupele ruse împușcând un civil care mergea cu bicicleta în satul Torske, situat pe linia frontului, în regiunea Donețk.
Soldații din Brigada nr. 63 au înregistrat împușcăturile și represaliile ulterioare împotriva celor trei soldați ruși implicați în crimă.
„Rușii au împușcat un civil în Torske, în mod deliberat și cu intenția de a-l ucide”, a scris brigada într-o postare pe Telegram care însoțea videoclipul.
Imaginile arată o persoană care merge cu bicicleta pe un drum din sat înainte de a fi ambuscadată de personalul militar ascuns în copacii din apropiere. După ce biciclistul cade, trei soldați ies pe drum. Unul dintre ei îl împușcă pe biciclist de la distanță mică.
Un avion de vânătoare Mirage 2000, livrat Ucrainei de Franţa, s-a prăbuşit marţi în urma unei defecţiuni tehnice în timpul unei misiuni, notează Reuters.
Potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de forţele armate ucrainene, avionul de tip Mirage 2000 a suferit „o defecţiune a echipamentului”, pe care pilotul a raportat-o imediat controlorului de zbor.
„Pilotul a acţionat competent, aşa cum este de aşteptat în situaţiile de criză, şi s-a catapultat cu succes. O echipă de salvare l-a găsit pe pilot într-o stare stabilă. Nu au existat victime la sol”, se arată în comunicatul emis de armată.