„Este previzibil că în acest an exportul va merge foarte bine. Pe de o parte este bine când creezi PIB din exporturi, având totodată firme competitive, însă este rău că nu ai cerere internă şi distrugi nişte verigi din lanţurile de producţie internă”, a declarat, joi, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.
El a arătat că cererea internă se va reduce, relaţiile dintre furnizori şi subfurnizori vor fi afectate negativ, iar importurile vor creşte, situaţie care va conduce la stagflaţie şi la creşterea şomajului.
Pogonaru a dat exemplul unei firme proprii de producere a ambalajelor, la care exportul „a explodat”, însă cererea internă pentru ambalaje a scăzut semnificativ.
La rândul său, avocatul Arin Stănescu, membru AOAR, apreciază că ramura exporturilor a fost prima care a trecut de la declin la stabilizare şi apoi la creştere, după ce a fost şi prima afectată de criză.
„Dacă nu se va schimba ceva dramatic în Uniunea Europeană, atunci exporturile vor deveni motorul de creştere economică a României”, a spus Stănescu.
Totodată, Constantin Boştină, vicepreşedinte al AOAR, consideră că din punct sectorial exporturile vor aduce un plus la creşterea economică, întrucât există o mică relansare a cererii din exterior.
În domeniul construcţiilor de echipamente industriale se observă o revenire a cererii din străinătate, potrivit lui Constantin Savu, vicepreşedinte AOAR, care spune că avansul economic nu va putea fi influenţat în primul trimestru de această revenire, întrucât ciclurile de producţie sunt lungi şi speră că rezultatele să se întrevadă la sfârşitul trimestrului al doilea.
El a menţionat că, la fel ca în anii trecuţi, 90% din producţia internă de astfel de echipamente se îndreaptă către export.