CNA a amendat Realitatea TV pentru o dezbatere de tip electoral

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, luni, Realitatea TV, cu 2.500 de lei pentru emisiunea "Oamenii realităţii", difuzată pe 11 mai, în care reprezentanţi ai partidelor politice au comentat evoluţia campaniei electorale.

4 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Realitatea TV pentru o dezbatere de tip electoral

CNA a amendat Realitatea TV pentru o emisiune cu caracter electoral

La emisiunea "Oamenii realităţii", din 11 mai, au fost invitaţi Victor Ponta (PSD), Dan Motreanu (PNL) şi Raluca Turcan (PD-L), care au discutat aspecte ale campaniei electorale pentru alegerile locale.

Invitaţii au făcut referire, printre altele, şi la afirmaţia făcută duminică de preşedintele Traian Băsescu, la sfârşitul întâlnirii cu Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Liviu Negoiţă. Preşedintele i-a atacat atunci pe reprezentanţii PSD, despre care a spus: "Nu am crezut că în România un partid se poate deprecia şi poate merge atât de jos".

"O declaraţie a preşedintelui Băsescu, reflectată la ştiri, în cursul zilei de duminică, a generat o serie de dezbateri de tip electoral la care au participat reprezentanţi ai partidelor politice, fapt ce contravine prevederilor legislaţiei alegerilor locale", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Totodată, membrii CNA au considerat că emisiunea a fost dedicată campaniei electorale, însă nu s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri electorale. În plus, emisiunea a fost difuzată în afara spaţiului TV alocat campaniei electorale. "Au fost prezenţi în emisiune reprezentanţi ai partidelor politice aflate în cursa pentru alegerile locale, iar emisiunea, a fost difuzată duminică, fapt interzis de legislaţia electorală", a precizat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Potrivit CNA, Realitatea TV a încălcat articul 65, alineatul 7 din Legea 67 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede că: "Timpii de antenă la radiodifuziunile şi televiziunile publice şi private, inclusiv cele prin cablu, se acordă partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, în fiecare din zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri. Fiecare candidat independent are dreptul la timp de antenă, la studiourile teritoriale, de cel mult 5 minute, însumate pe întreaga durată a desfăşurării campaniei electorale. Candidaţii independenţi din circumscripţiile electorale din municipiul Bucureşti şi cei din municipiile reşedinţă de judeţ, care nu sunt pe raza de acoperire a unui studio, au acces la serviciile publice naţionale de radiodifuziune şi de televiziune în acelaşi interval de timp de cel mult 5 minute, însumate pe întreaga durată a desfăşurării campaniei electorale". Postul a încălcat şi articolul 66, alineatul 1 din Legea 67, potrivit căruia în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice aflate în competiţie au acces la posturile publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune numai la emisiunile şi dezbaterile electorale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici