Bolnavii de la ATI, trataţi cu medicamente anxiolitice

  • Medic: 70% dintre bolnavii de la ATI dezvoltă anxietate.
  • Stările anxioase nu se regăsesc doar la bolnavii de COVID-19.
  • Adriana Beldiman spune că mamei ei i s-au administrat 5 medicamente psihotrope.
3487 afișări
Imaginea articolului Bolnavii de la ATI, trataţi cu medicamente anxiolitice

De ce sunt trataţi bolnavii de Covid-19 cu antidepresive? Pe grupurile destinate bolnavilor de coronavirus de pe Facebook este o întreagă dezbatere pe tema administrării unor substanţe psihotrope pacienţilor de la ATI.

Aşa am aflat povestea Adrianei. Mama ei murit în urma unor complicaţii la plămâni, după ce s-a infectat cu noul coronavirus. A stat o perioadă în spital. Timp în care i s-au administrat nu mai puţin de 5 astfel de medicamente psihotrope, spune ea. Adriana vrea să dea medicii în judecată.

„Mamei mele I s-au administrat cinci substanţe psihotrope. Nu ştiam. Eu am văzut pe dosarul medical după ce l-am obţinut, pe fişa de observaţie zilnică. A primit pe zi şi câte trei de o dată. Ea nu ştia ce i se administrează. Nu am ştiut absolut nimic. Nu ne-au dat nicio informaţie. Îmi spunea că-I agitată. Dar niciodată nu mi s-a cerut acordul să-I dea substanţe”, a spus Adriana Beldiman, aparţinătoare.

Adriana spune că mama ei nu a avut nicodată probleme, nu era o fire anxioasă. Dimpotrivă, era o femeie lucidă. Doar a fost profesoară de matematică o viaţă întreagă.

„Mama a fost o femeie lucidă, profesor de matematică 47 de ani. Deci, era o femeie extraordinar de lucidă şi de puternică”, a spus aceasta.

Dincolo de cazul particular al mamei Adrianei, discuţiile pe facebook s-au inflamat. Medicul Emanuel Moisă de la Elias lămureşte situaţia şi spune că este normal ca bolnavii de la ATI să aibă manifestări anxioase. Şi atunci, medicii de la ATI trebuie să intervină.

„Cam 70% dintre pacienţi dezvoltă anxietatea. Impactul per total pe care l-a avut tot ce înseamnă reţelele sociale, ştirile şi aşa mai departe a fost că, dacă ajungi la ATI, mori. Şi pacientul chiar acuză că începe să se sufoce, că are o durere în torace, ca la un infarct, că simte că o să moară în curând. Trebuie să intervii farmacologic, cu substanţe care sunt anxiolitice, deci nu sunt antidepresive.  Este un act normal şi este un act etic. Nu poţi să laşi un om să sufere de anxietate generalizată”, a declarat dr. Emanuel Moisă, medic ATI Elias.

Cât despre atacul de panică, acesta nu este o tulburare sinistră, ci este o banală reacţie de frică, uneori un pic mai exagerată, la o situaţie constrângătoare. Însă, trebuie tratat corespunzător. 

„Atacuri de panică am avut până şi eu la viaţa mea de ”n” ori. Atacul de panică, în psihiatrie este o tulburare echivalentă guturaiului, în raport cu pneumonia în pneumologie. Evident că dacă eşti la ATI, evident că dacă ştii că ai Covid poţi să faci o reacţie de frică. Probabil că medicul care tratează omul respectiv, consideră că trebuie să-I trateze atacul de panică. Substanţele pentru tratamentul atacului de panică sunt banale, medicul de familie le foloseşte frecvent”, a spus Dan Roşca, psihiatru, Director medical Al. Obregia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici