Consiliul Constituţional din Franţa validează permisul sanitar, dar blochează anumite prevederi. Oamenii protestează VIDEO

  • Consiliul Constituţional din Franţa a validat extinderea utilizării permisului sanitar COVID-19, dar a blocat anumite prevederi.
  • Consiliul Constituţional a exprimat obiecţii privind izolarea obligatorie la domiciliu.
  • Consiliul Constituţional blochează posibilitatea desfacerii contractelor de muncă în lipsa vaccinării, deşi permite suspendarea acestora.
  • Joi seara, sute de francezi protestează şi spun că nu vor permisul sanitar.
7945 afișări
Imaginea articolului Consiliul Constituţional din Franţa validează permisul sanitar, dar blochează anumite prevederi. Oamenii protestează VIDEO

Consiliul Constituţional din Franţa validează permisul sanitar, dar blochează anumite prevederi

UPDATE 20:25 Sute de persoane s-au adunat, joi după-amiază, în centrul Parisului pentru a protesta faţă de extinderea utilizării permisului sanitar COVID-19, după ce Consiliul Constituţional a validat legea aferentă, informează cotidianul Le Figaro.

Protestatarii sunt în faţa sediului Consiliului Constituţional, în centrul capitalei Franţei, şi scandează "Libertate!" şi "Macron, nu vrem permisul tău!". De asemenea, unii manifestanţi au scandat "Fabius, la închisoare!, referindu-se la Laurent Fabius, preşedintele Consiliului Constituţional.

La proteste sunt şi simpatizanţi ai Mişcării "Vestele galbene", care denunţă erodarea nivelului de trai în Franţa şi restricţiile antiepidemice.

Sute de agenţi ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi la protest.

Consiliul Constituţional din Franţa a validat, joi, utilizarea permisului sanitar COVID-19, dar a blocat prevederi privind izolarea persoanelor la domiciliu şi privind încetarea contractelor de muncă pe durată determinată în lipsa prezentării dovezii vaccinării.

Consiliul Constituţional a analizat mai multe măsuri restrictive, inclusiv legea aprobată de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, la propunerea Administraţiei Emmanuel Macron privind obligativitatea vaccinării personalului medical şi utilizarea permisului sanitar (care atestă vaccinarea, vindecarea de COVID-19 sau un rezultat negativ la test). Conform acestei legi, permisul sanitar COVID-19 trebuie prezentat pentru accesul în cafenele, restaurante, avioane, trenuri, autocare pe distanţe lungi, precum şi pentru persoanele programate la consultaţii în spitale (cu excepţia urgenţelor) şi pentru vizitatorii centrelor de asistenţă.

Consiliul Constituţional a validat utilizarea permisului sanitar, stabilind însă că decizia de solicitare a documentului trebuie luată dacă este justificată de "gravitatea riscurilor de contaminare" şi "doar dacă nu constituie un obstacol pentru accesul la îngrijiri medicale", potrivit postului BFMTV.

Prin adoptarea acestor dispoziţii, legislatorul a urmărit obiectivul valorii constituţionale a protejării sănătăţii", a motivat Consiliul Constituţional.

Izolarea obligatorie, blocată de Consiliul Constituţional

Însă Consiliul Constituţional a exprimat obiecţii privind izolarea obligatorie timp de zece zile a persoanelor bolnave. „Măsura nu este necesară, nu este adaptată şi nu este proporţionată", putând fi considerată o măsură privativă de libertate "fără o decizie individuală fondată pe evaluarea unei autorităţi administrative şi judiciare", a transmis Consiliul Constituţional.

Consiliul Constituţional permite suspendarea oricărui tip de contract de muncă în lipsa prezentării permisului sanitar, dar nu şi încetarea contractului

De asemenea, Consiliul Constituţional a exprimat obiecţii privind posibilitatea încetării doar a contractelor de muncă cu durată determinată în lipsa prezentării certificatului COVID-19 sau a vaccinării. Consiliul Constituţional a stabilit că nu trebuie făcută diferenţă între contractele de muncă pe durată determinată şi nedeterminată şi a permis suspendarea tuturor tipurilor de contracte de muncă, dar nu încetarea acestora, în lipsa prezentării permisului sanitar, dacă acesta este necesar într-un anumit domeniu de activitate. "Prin prevederea că lipsa prezentării unui permis sanitar constituie o cauză de încetare anticipată doar a contractelor cu durată determinată sau speciale, legislatorul a instituit o diferenţă între salariaţi în funcţie de natura contractelor de muncă, ceea ce este fără legătură cu obiectivul urmărit", a motivat Consiliul Constituţional.

Deciziile controversate privind vaccinarea şi utilizarea certificatelor COVID-19 au generat dispute politice şi juridice în Franţa. Sute de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe din Franţa şi s-au înregistrat violenţe. Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici