Anunțul a fost făcut de Serghei Glazyev, secretar general al Uniunii Statelor Rusia și Belarus, la o conferință internațională, notează publicația BelTA.
El a declarat în cadrul evenimentului că există o sarcină „de a dezvolta propria noastră inteligență artificială care să se bazeze pe valorile noastre tradiționale, în care să se poată avea încredere, să ne bazăm pe ea și să obținem informații obiective”.
Glazyev a subliniat că tinerii din Belarus folosesc în prezent mai ales instrumente AI străine – americane sau chinezești. El spune că aceste modele „au arătat că una dintre celebrele camere de chat a căzut în rasism, nazism și glorificarea fascismului. Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți la ce valori sunt puse în interiorul AI, acest lucru nu este vizibil imediat”.
Cu toate că nu este clar la ce se referă prin valori tradiționale, Glazyev a susținut că antreprenoriatul fără aceste valori devine „distructiv, fără sens și dăunător”, notează publicația rusă independentă The Moscow Times.
Acest anunț vine în contextul în care Moscova și Minsk depun eforturi pentru a-și afirma independența tehnologică și ideologică față de Occident. De la invazia Ucrainei și impunerea unor sancțiuni radicale, Rusia, în special, și-a accelerat demersurile pentru suveranitate digitală.
La sfârșitul lunii iunie, președintele rus Vladimir Putin a autorizat dezvoltarea unei aplicații de mesagerie susținută de stat, integrată în serviciile guvernamentale, în încercarea de a-și reduce dependența de aplicațiile populare de mesagerie WhatsApp și Telegram.
Un studiu recent al Universității Ghent din Belgia a constatat că cele mai mari modele lingvistice din Rusia, YandexGPT și GigaChat, au prezentat cele mai ridicate niveluri de cenzură politică dintre cele 14 modele AI de top la nivel global, inclusiv cele din China.
Studiul a arătat că modelele rusești evitau să răspundă la întrebări sensibile din punct de vedere politic, invocând faptul că pot discuta anumite subiecte sau sugerând utilizatorilor să consulte alte surse.