COVID. Comisia Europeană: Certificatele de vindecare se pot elibera şi pe baza testelor antigenice rapide / Măsura se aplică şi retroactiv

Comisia Europeană a adoptat marţi un act delegat referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Confrom acestuia, începând de marţi, statele membre vor putea să elibereze certificate de vindecare pe baza unui rezultat al unui test antigenic rapid.

8607 afișări
Imaginea articolului COVID. Comisia Europeană: Certificatele de vindecare se pot elibera şi pe baza testelor antigenice rapide / Măsura se aplică şi retroactiv

COVID. Comisia Europeană: Certificatele de vindecare se pot elibera şi pe baza testelor antigenice rapide

Potrivit unui comunicat al CE, măsura intră în vigoare de marţi, iar statele membre pot începe să elibereze certificate de vindecare bazate pe teste antigenice rapide de îndată ce acestea sunt pregătite să facă acest lucru.

Până acum, un certificat de vindecare putea fi eliberat numai în baza unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), cum ar fi RT-PCR.

Pentru a asigura acurateţea şi fiabilitatea certificatului, testul antigenic rapid utilizat ar trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19. Statele membre pot elibera astfel de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021.

„Lista comună a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE. Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare şi pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităţilor naţionale de diagnosticare ca urmare a apariţiei variantei Omicron. Suntem hotărâţi să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluţii şi recomandări ştiinţifice”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici