Cristina Văduva, medic român la Madrid: "Ca să nu ne infectăm toţi, ne-am împărţit în echipe"

  • Cristina Văduva este unul dintre medicii români din Spania care s-au adaptat pe loc la forţa primului val de COVID-19.
  • De la începutul crizei, normele sanitare au fost întărite în spitale.
  • Accesul la ATI este facilitat acum de o asistentă care îi ajută pe medicii care au nevoie de materiale din afara secţiei.
647 afișări
Imaginea articolului Cristina Văduva, medic român la Madrid: "Ca să nu ne infectăm toţi, ne-am împărţit în echipe"

Cristina Văduva, medic român la Madrid: "Ca să nu ne infectăm toţi, ne-am împărţit în echipe"

Ca să nu se îmbolnăvească cu toţii, colegii Cristinei s-au împărţit de la început în două echipe, în funcţie de vârstă.
Cei sub 50 de ani s-au ocupat în mod direct de pacienţii cu COVID-19, iar medicii mai în vârstă au preluat alte sarcini şi alţi bolnavi.

Cristina Văduva, medic ORL la Madrid: Asta a fost iniţiativa noastră, a tinerilor, pentru că ne-am gândit că cei mai în vârstă au mai mult risc, în cazul în care s-ar infecta şi am preferat să-i protejăm în acest fel.

După ce a terminat Facultatea de Medicină la Bucureşti, Cristina şi-a făcut rezidenţiatul la Madrid, unde lucrează de 3 ani ca medic ORL.

Cristina Văduva, medic ORL la Madrid: În primul rând, ne punem un costum alb, de cosmonaut, cum se numeşte. De sus până jos, unele care acoperă şi picioarele. Dacă nu acoperă şi picioarele, ne punem nişte şosete de celofan.

Cristina Văduva, medic ORL la Madrid: La consultaţii nu mă îmbrac cu tot costumul de protecţie, doar în manevrele de risc cum ar fi operaţii, terapia intensivă, explorarea unui pacient în terapia intensivă.

În Spania nu există spitale COVID-10 şi non-COVID-19. Fiecare centru îşi gestionează în mod independent bolnavii.

Cristina Văduva, medic ORL la Madrid: Există secţii pe etaje de pacienţi internaţi cu COVID-19, în care nu se intră, nu se iese. Medicii şi asistentele intră în tură şi nu mai ies de acolo până la finalul turei. Stau îmbrăcaţi în costum şi acolo nu intră nimeni altcineva.

De combaterea infecţiilor nozocomiale se ocupă medicina preventivă şi microbiologii. Aceştia iau periodic mostre mai ales de la pacienţii mai vechi.

Cristina Văduva, medic ORL la Madrid: În momentul în care se detectează un pacient cu o bacterie sau cu un microb rezistent la toate celelalte antibiotice şi care poate cauza o epidemie nozocomială în spital, acel pacient se izolează, independent de COVID-19 sau non-COVID-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici