Cum a terminat Danemarca cu pandemia. Explicaţia specialistului

  • Danemerca e prima ţară din UE care a renunţat la toate restricţiile legate de COVID-19, de la 1 februarie
  • În Danemarca, 81,2% din populaţie este vaccinată cu schema completă şi aproape 60% au primit doza booster, cu 20% mai mulţi decât media europeană
  • Danemarca are 5,8 milioane locuitor
  • Profesorul Michael Bang Petersen, invitat live la Fox News, le-a explicat americanilor cum a scăpat ţara sa de pandemie
1855 afișări
Imaginea articolului Cum a terminat Danemarca cu pandemia. Explicaţia specialistului

Michael Bang Petersen este profesor de ştiinţe politice în Danemarca. Într-un dialog cu Jesse Watters a explicat, într-un limbaj extrem de simplu şi aplicat, ce are Danemarca aşa special de a încheiat deja cu pandemia şi nu au alţii. Încredere. Încredere în medici, în sistemul sanitar, în guvernanţi.

În decembrie, când Omicron devenea noua sperietoare mondială, Danemarca reintroducea restricţii dure. Peste 60% din populaţie susţinea introducerea acestor restricţii. La final de ianuarie, autorităţile au conchis că Omicron creşte numărul de îmbolnăviri ca niciodată în perioada pandemiei, dar cazurile sunt uşoare – nu necesită spitalizare, în cele mai multe cazuri şi ca atare pot declara Jocurile Pandemiei închise. Practic, ridicarea restricţiilor, la nivel social, e similară cu mutarea responsabilităţii de la Guvern la cetăţean. Iar strategia a fost, şi de această dată, susţinută de danezi într-un procentaj majoritar. Similar cu cel care se declarase în favoarea introducerii de restricţii.

“ - Jesse Waters: Puteţi să daţi un telefon şi la Casa Albă? Să le daţi sfaturi, să le daţi ceva din înţelepciunea daneză. E ceva anume care e diferit în Danemarca faţă de SUA?

  • Prof. Michael Bang Petersen: Dacă vorbim despre Danemarca vedem că există o cotă foarte ridicată de încredere în autorităţile sanitare. Ceea ce înseamnă că toţi adulţii, toţi seniorii s-au vaccinat. Complet. Oamenii au fost de acord când s-au introdus restricţiile, au susţinut şi ridicarea lor.  Ce se întâmplă în Danemarca? Cetăţenii, în mare măsură, susţin deciziile autorităţii.
  • Jesse Waters: Noi am fost minţiţi de autorităţile medicale, aşa că nu avem mare încredere. Dar, în momentul ăsta, îmi doresc să fi fost danez.”

Sursa: Fox News

Danemarca, la fel ca toate ţările nordice, e binecunoscută atunci când vine vorba despre satisfacţia reciprocă în relaţia stat-cetăţean. O arată, anual, nu doar topul mondial al fericirii, ci şi nenumăratele sondaje care măsoară încrederea în autorităţi prin toată Europa. Statul încasează taxe şi impozite mari, dar oferă calitate a vieţii pentru cetăţenii care cotizează.

Dacă aceasta e reţeta ca să scăpăm de pandemie şi de toate bătăile de cap aduse de ea, înseamnă că noi mai avem de aşteptat. Încrederea e ceva ce ne lipseşte. Şi nu doar în relaţia stat-cetăţean.

Dialogul de la Fox, parţial redat mai sus, a fost distribuit de profesorul danez pe Twitter. Şi n-a rămas necomentat. Un internaut s-a arătat total neconvins de explicaţia profesorului: nu încrederea, ci obezitatea e problema, a punctat el, subliniind că greutatea excesivă, care dă tot soiul de complicaţii la COVID, e o chestiune specifică SUA, dar nu şi ţării nordice. “Încrederea îi face pe danezi mai puţini bolnavi?” a întrebat el la finalul comentariului, iar răspunsul primit instant de la un danez a arătat, încă o data, cum văd nordicii problema: “Da, încrederea, într-adevăr, ne face pe noi danezii mai puţin bolnavi. În general, noi avem încredere în guvern, autorităţi, instituţii. Şi, în general, avem încredere unul în celălalt. Mai pune la asta şi faptul că avem încredere că viitorul va fi, cumva, în bună regulă. Mult mai puţine îngrijorări pe capul nostru. Şi asta face bine la sănătate.”

Să ne mai uităm o dată la reţeta daneză pentru a scăpa de COVID:

  •     Grad mare de vaccinare
  •     Încredere
  •     Acord majoritar pentru măsuri restrictive

Când credeţi că ne vom încheia noi socotelile cu pandemia?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici