Video Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, despre redeschiderea teatrelor şi conferinţelor: ”Ieşirea din această pandemie”

  • Istoricul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a vorbit despre nevoia redeschiderii teatrelor şi despre conferinţele pe viu
  • ”Noi trebuie să ne gândim la ieşirea din această pandemie şi la readucerea culturii între oameni ieşirea din această pandemie şi la readucerea culturii între oameni, în cetate”
  • Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române a fost miercuri invitatul emisiunii Marius Tucă Show
3789 afișări

Preşedintele Academiei Române a fost miercuri invitatul emisiunii Marius Tucă Show. Istoricul Ioan-Aurel Pop a vorbit despre importanţa culturii percepute direct şi despre nevoia de teatru şi despre posibilităţile oferite de conferinţe pe viu care pot să inspire încredere.

”E o timiditate ciudată fiindcă prin cultura direct percepută de om, noi ne păstrăm specificul de oameni. Toată lumea discută acum despre digitalizare şi despre faptul că, de la educaţie şi până la percepţia culturii, ne vom folosi de aparate. Fireşte că la nevoie, atunci când nu există alternative, această digitalizare, Skype sau Zoom sunt salvatoare, pentru moment. Însă omul, dacă nu trăieşte faţă în faţă cu alt om, dacă nu-l priveşte în ochi, dacă nu se poate vedea obrazul înroşit sau, dimpotrivă, palid, dacă nu percepe o emoţie în voce, o lacrimă în colţul ochiului sau un nod în gât, care nu se pot vedea altminteri, înseamnă că nu mai suntem oameni. De aceea eu aş vorbi şi de teatre. În salile de teatru, cu păstrarea distanţei necesare, poate cu spectatori mai puţini, actorii s-ar simţi utili, şi-ar da măsura valorii, ne-ar putea inspira şi pe noi cu mai multă încredere în viaţă. Teatrul a fost, nu neapărat un refugiu, o altă formă de a ne trăi viaţa atunci când viaţa asta reală am simţit-o apăsătoare, amărâtă, ameninţătoare. (...) Dupa gustul meu şi cred că după gustul multor intelectuali, discuţia despre cultură nu trebuie să se limiteze la interdicţii. Noi trebuie să ne gândim la ieşirea din această pandemie şi la readucerea culturii între oameni, în cetate, fără multe aparate. Conferinţele pe viu, ştiţi, ca şi mine, ţinute de oameni inteligenţi şi cu darul vorbirii pot să facă minuni, să inspire încredere, să-i îndemne pe oameni la curgerea vieţii şi la predarea ştafetei mai departe. Nu avem dreptul să ne resemnăm acum şi să spunem că nimic nu mai poate fi ca înainte. Ar trebui să ne străduim ca lucrurile bune să fie ca înainte iar cele rele precum poluarea, tăierea pădurilor, aglomeraţia asta pe străzi încât nu mai poţi mişca maşina, să zicem, toate astea să încercăm să le evităm. Dar contactul uman e fundamental” , a spus Ioan-Aurel Pop în cadrul emisiunii emisiunii Marius Tucă Show. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici