Libera circulaţie din Uniunea Europeană, afectată de măsurile împotriva Omicron

  • Liderii statelor membre ale UE au dificultăţi în a găsi o soluţie cu privirea la circulaţie.
  • Varianta Omicron duce la restricţii suplimentare.
  • Cele 27 de state membre ale UE dezbat cum să coordoneze politica de călătorie.
685 afișări
Imaginea articolului Libera circulaţie din Uniunea Europeană, afectată de măsurile împotriva Omicron

Libera circulaţie din Uniunea Europeană, afectată de măsurile împotriva variantei Omicron

Răspândirea variantei Omicron a coronavirusului a făcut ca mai multe state să înăsprească regulile de intrare în ţară. Portugalia şi Irlanda, apoi Italia şi Grecia au anunţat restricţii suplimentare pentru călătorii din alte state UE.

Cele 27 de state membre ale UE au dezbătut săptămâni întregi cum să coordoneze politica de călătorie, cu scopul de a limita virusul fără a perturba în mod disproporţionat călătoriile în spaţiul Schengen, anunţă Reuters. Cu toate acestea, Italia a declarat marţi că din 16 decembrie până la sfârşitul lunii ianuarie va solicita tuturor călătorilor din ţările UE să prezinte un test negativ la sosire, chiar dacă sunt vaccinaţi. Cei nevaccinaţi se vor confrunta cu o carantină de cinci zile.

Dacă sunt aplicate cu stricteţe noile reguli, ar restabili efectiv controalele de frontieră la frontierele terestre ale Italiei, revenind la măsurile adoptate de ţările UE la începutul pandemiei. Acestea au declanşat cozi la graniţe şi au cauzat de penurie de alimente în cadrul Uniunii.

“Am văzut că închiderea graniţelor nu este în niciun caz soluţia” a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel la sosirea la un summit al liderilor Uniunii Europene la Bruxelles. Concluziile summit-ului spun că orice restricţii ar trebui coordonate, pe baza unor criterii obiective şi nu ar trebui să împiedice disproporţionat libera circulaţia între statele membre. Prim-ministrul Letoniei, Krisjanis Karins, a declarat că libertatea de călătorie în interiorul UE nu trebuie să se încheie.

Ce a propus Comisia Europeană


Un diplomat al UE a fost mai explicit: “Adăugarea de teste la certificatele de vaccinare înseamnă subminarea valorii certificatului COVID-19”. UE a prezentat oficial certificatul de vaccinare în luna iulie. Acesta permite deţinătorilor să călătorească liber peste graniţele Uniunii Europene dacă au fost vaccinaţi împotriva bolii, şi-au revenit sau au avut recent un test negativ.

Comisia Europeană a propus pe 25 noiembrie ca dovada vaccinării să fie suficientă pentru libera circulaţie în UE timp de nouă luni după finalizarea ciclului de vaccinare primară. Propunerea nu a fost încă aprobată de statele membre. Portugalia a introdus în aceeaşi zi o cerinţă pentru teste negative pe lângă certificatul de vaccinare. Irlanda a introdus aceeaşi măsură câteva zile mai târziu. În Grecia va intra în vigoare pe 19 decembrie această cerinţă.

Toate aceste măsuri sunt pentru a câştiga timp împotriva răspândirii variantei Omicron după ce studiile au arătat că vaccinurile sunt mai puţin eficiente. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat miercuri că Omicron este mai transmisibil şi că probabil va deveni varianta dominantă în Europa în primele luni ale anului 2022. O altă întâlnire a diplomaţilor UE este programată pe 21 decembrie pentru a discuta problema.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici