Motivul pentru care Marea Britanie face rapelul la AstraZeneca la 12 săptămâni, iar România la 8

  • Experţii din România au recomandat rapelul la vaccinul AstraZeneca la 8 săptămâni.
  • În Marea Britanie, a doua doză se face la 12 săptămâni.
  • Andrei Baciu explică şi ce se schimbă după 15 martie la programările pentru vaccinare, în România.
5780 afișări
Imaginea articolului Motivul pentru care Marea Britanie face rapelul la AstraZeneca la 12 săptămâni, iar România la 8

Marea Britanie face rapelul la AstraZeneca la 12 săptămâni, iar România la 8. Care este motivul

Întrebat miercuri la Digi24 de ce rapelul la vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie se recomandă la 12 săptămâni, iar în România la 8 săptămâni, vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, Andrei Baciu, a spus că pentru orice vaccin, Agenţia Europeană a Medicamentului are un grup de experţi independenţi care evaluează datele ştiinţifice şi pe baza datelor face o recomandare către Comisia Europeană, care dă autorizaţia.

„În cadrul acestui vaccin, recomandarea pentru rapel a fost de la 4 la 12 săptămâni. Am consultat experţii pe datele ştiinţifice pe care le avem, iar recomandarea a fost ca rapelul să se efectueze la 8 săptămâni. Însă este esenţial să efectuăm rapelul pentru că numai aşa dobândim imunitatea. Sperăm ca pe 11 martie să apară şi primul vaccin care se va efectua într-o singură doză, Johnson and Johnson”, a afirmat Andrei Baciu.

Întrebat, de asemenea, când ajunge în România vaccinul de la Johnson, Andrei Baciu a răspuns că cel mai probabil se va întâmpla în aprilie.

În ceea ce priveşte schimbările la programare în cea de-a treia etapă de vaccinare, din 15 martie, Baciu a spus că va fi pornită o funcţiune a platformei - lista de aşteptare.

„Evident că din acel moment nu pot să ai două tipuri de a ajunge la vaccinare, pe de o parte lista de aşteptare şi pe de altă parte varianta actuală, şi atunci de pe 15 martie când lansăm această variantă, programările se fac numai în acest fel. Are foarte multe avantaje o astfel de abordare, am fi vrut să o facem mai devreme însă din punct de vedere tehnic a fost dificil să implementezi chestia asta pentru aplicaţia care funcţionează deja şi pe de altă parte trebuia să ai toate centrele identificate pentru că această listă de aşteptare va fi specifică fiecărui centru, nu va fi una generală”, a adăugat vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare.

Vaccinul cu care vor fi vaccinaţi românii aflaţi pe lista de aşteptare nu va putea fi ales.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici