OMS: "Europa este din nou epicentrul pandemiei" / Cum s-a ajuns aici?

  • Acoperirea inegală a vaccinării şi relaxare măsurilor preventive au adus Europa într-un „punct critic” al pandemiei, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
  • Numărul de noi cazuri este din nou la niveluri aproape de record, iar un numărul peste 500.000 de persoane ar putea muri de COVID-19 până în februarie.
5787 afișări
Imaginea articolului OMS: "Europa este din nou epicentrul pandemiei" / Cum s-a ajuns aici?

OMS: Europa este din nou epicentrul pandemiei / Vaccinare trebuie dublată de măsuri

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a declarat că toate cele 53 de ţări din regiune se confruntă cu „o ameninţare reală de reapariţie a Covid-19 sau deja se confruntă cu acesta” şi a îndemnat guvernele să reimpună sau să continue măsurile de sănătate publică, relatează The Guardian.

„Suntem, din nou, epicentru. Cu o reapariţie pe scară largă a virusului, cer autorităţilor sanitare să reexamineze cu atenţie relaxarea sau ridicarea măsurilor în acest moment. Vaccinurile fac ceea ce s-a promis: prevenirea formelor severe de boală şi în special decesele. Ele sunt cel mai puternic atu al nostru numai dacă sunt utilizate împreună cu măsurile de sănătate publică şi sociale, precizat Hans Kluge.

Kluge a spus că numărul cazurilor în Europa şi Asia Centrală a crescut cu 6% într-o săptămână, iar decesele cu 12%, noile infecţii zilnice crescând cu 55% în ultima lună. Europa şi Asia Centrală combinate reprezintă acum 59% din toate cazurile confirmate la nivel global şi aproape jumătate din toate decesele.

Kluge a spus că cea mai alarmantă evoluţie a fost creşterea rapidă a infecţiilor şi a deceselor în grupurile de populaţie mai în vârstă.

„Dacă rămânem pe această traiectorie, am putea observa încă o jumătate de milion de decese cauzate de Covid-19 în Europa şi Asia Centrală până la 1 februarie, iar 43 de ţări din regiunea noastră se vor confrunta cu o presiune ridicată pe secţiile de Terapie Intesivă”, a spus el.

Kluge a mai precizat că situaţia actuală este cauzată de acoperirea insuficientă a vaccinării şi relaxarea măsurilor de sănătate publică şi sociale. El a recomandat autorităţilor să accelereze vaccinarea şi să lanseze campanii de vacicnare cu doze de rapel. Vaccinare însă trebuie dublată de măsurile de sănătate publică, cum ar fi testarea şi urmărirea contacţilor, precum şi măsurile sociale, cum ar fi purtarea măştii şi distanţarea socială.

„Măsurile preventive nu privează oamenii de libertatea, ci o asigură.” Certificatele Covid ar trebui privite ca „un instrument colectiv pentru libertatea individuală”, a mai spus directorul OMS pentru Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici