Pandemie pe întuneric. Guvernul a strâns şi mai tare robinetul cu informaţii despre COVID-19

  • Grupul de Comunicare Strategică a schimbat modul de raportare a deceselor la pacienţii Covid-19
  • De câteva zile, aflăm doar numărul de morţi, categoria de vârstă şi dacă aveau sau nu alte boli, dar fără exemple
  • Grupul spune că a trebuit să sistematizeze informaţiile şi s-a inspirat de la alte ţări
  • Nici acum, nu ai aflat câţi oameni au fost testaţi sau care sunt cele mai frecvente abateri în starea de alertă
  • „Dreptul la informare reprezintă un drept constituţional ce nu poate fi restrâns în mod nejustificat”, spune avocatul George Paşalică
13850 afișări
Imaginea articolului Pandemie pe întuneric. Guvernul a strâns şi mai tare robinetul cu informaţii despre COVID-19

Pandemie pe întuneric. Sursa FOTO: Profimedia

Guvernul a strâns şi mai tare robinetul cu informaţii despre coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică este o structură care îţi transmite, zilnic, informaţii Covid-19. Nu ştii cine e acolo, dar ştii că sunt oameni din Guvern. În pandemie, ei au fost şi lăudaţi, dar şi criticaţi pentru că nu îţi spun tot. Ba chiar au strâns puţin robinetul cu informaţii.

Pentru început, de acum nu mai afli detalii despre pacienţii Covid-19 care au murit. Până acum câteva zile, ştiai vârsta, sexul, judeţul de unde era pacientul, bolile de care suferea, data confirmării şi data decesului. Multe semne de întrebare au ridicat acele raportări, pentru că ieşeau la iveală decese amestecate şi decalaje în date.

Astăzi, presa nu mai stă cu pixul să urmărească neregulile. Decesele sunt raportate pe repede-nainte şi puse la grămadă în buletinul de la ora 13.  Nu afli decât câţi bărbaţi şi câte femei au murit, categoria de vârstă şi dacă au avut sau nu alte boli. Dar fără exemple care să te ajute să înţelegi dacă eşti sau nu vulnerabil.

Nici acum, nu ştii câte persoane sunt testate. Ţi se spune doar numărul de teste: astăzi cifra a ajuns la 639.322. Şi Opoziţia bate obrazul. Sigur ai vrea să ştii şi câţi oameni au fost amendaţi strict pentru că au fost prinşi în instituţii fără masca de protecţie. Dar nu ai cum să afli. Eşti informat doar despre numărul total de sancţiuni şi valoarea amenzii.

Cine a luat decizia schimbării modului de raportare şi de ce?

„Raspunsul la această întrebare poate să vi-l dea Grupul de Comunicare Strategică”, a declarat Ludovic Orban.

Grupul de Comunicare Strategică pentru MEDIAFAX: „Integrarea acestor informaţii în cadrul buletinului de presă difuzat zilnic a ţinut cont de necesitatea sistematizării categoriilor de informaţii care fac obiectul epidemiei noului coronavirus (COVID-19), de relevanţa statistică a acestor date, precum şi de asimilarea unor bune practici din alte state europene în privinţa informaţiilor date publicităţii de către autorităţi”.

„Guvernul PNL ascunde sau manipulează adevărul legat de pandemia cu Covid insistent şi cu premeditare. Refuză prezentarea informaţiilor relevante. Am solicitat în nenumerate rânduri să ne spună câte persoane sunt testate. Ni se spun doar testele procesate, iar numărul testelor fluctuează în funcţie de interesele de moment ale PNL”, a comentat purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu.

„Restrângerea unor informaţii de interes şi importante referitoare la pandemia Covid-19 poate reprezenta o lipsă de transparenţă din partea autorităţilor şi o îngrădire a dreptului de informare. Dreptul la informare reprezintă un drept constituţional ce nu poate fi restrâns în mod nejustificat. Având în vedere contextul actual generat de pandemia Covid 19, cetăţenii trebuie să fie informaţi în mod complet, corect şi precis cu privire la informaţii importante din domeniu”, spune avocatul George Paşalică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici