Răspunsul Ministerului Sănătăţii după decizia CCR: Proiectul de lege e gata. Luni va fi pus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

  • Ministerul Sănătăţii răspunde după decizia Curţii Constituţionale.
  • Decizia CCR a venit pe 25 iunie
6513 afișări
Imaginea articolului Răspunsul Ministerului Sănătăţii după decizia CCR: Proiectul de lege e gata. Luni va fi pus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern
Ministerul Sănătăţii răspunde după decizia Curţii Constituţionale. 
 
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat că pe ordine de zi a şedinţei de Guvern de luni, 6 iulie, va fi depus proiectul de lege care prevede punerea în concordanţă a protocoalelor privind izolarea, carantinarea şi internarea cu cerinţele specificate de CCR.
 
"Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Luni vom avea o sedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi şi vrem să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boala transmisibilă, ce înseamnă carantina, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a declarat Nelu Tătaru la RealitateaPlus.

Decizia CCR a venit pe 25 iunie

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, că internarea obligatorie în baza ordinelor de ministru în cazul bolilor transmisibile, prevăzută de legea sănătăţii, este neconstituţională, dându-i dreptate Avocatului Poporului. Prevederea criticată e teza a doua a art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006: „Măsurile  privind  prevenirea  şi gestionarea   situaţiilor   de   urgenţă generate   de   epidemii,   precum   şi   bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”
 
De asemenea, Curtea a găsit neconstituţională şi carantina impusă prin ordin de ministru pentru cei veniţi din străinătate, stabilită prin OUG nr. 11/2020. Cele două texte de lege au fost declarate neconstituţionale pentru că "nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituţie  şi  afectează  drepturi  şi  libertăţi  fundamentale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici