Curtea Constituţională deschide uşa spitalelor pentru pacienţii COVID asimptomatici

  • Judecătorii au decis că internarea obligatorie şi carantina pentru cei veniţi din străinătate nu pot fi decise prin ordine de ministru, ci doar prin lege
  • Decizia are efect direct asupra pacienţilor internaţi cu COVID - 19
  • După publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, cei internaţi pot cere să iasă din spital
  • Mii de persoane sunt internate cu coronavirus în întreaga ţară
  • Orban: Mulţi lideri politici neagă pericolul şi instigă la nerespectarea regulilor
7201 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională deschide uşa spitalelor pentru pacienţii COVID asimptomatici

Curtea Constituţională deschide uşa spitalelor pentru pacienţii COVID asimptomatici

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, că internarea obligatorie în baza ordinelor de ministru în cazul bolilor transmisibile, prevăzută de legea sănătăţii, este neconstituţională, dându-i dreptate Avocatului Poporului. Prevederea criticată e teza a doua a art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006: „Măsurile  privind  prevenirea  şi gestionarea   situaţiilor   de   urgenţă generate   de   epidemii,   precum   şi   bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”

De asemenea, Curtea a găsit neconstituţională şi carantina impusă prin ordin de ministru pentru cei veniţi din străinătate, stabilită prin OUG nr. 11/2020. Cele două texte de lege au fost declarate neconstituţionale pentru că "nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituţie  şi  afectează  drepturi  şi  libertăţi  fundamentale".

În prezent, în ţară sunt aproximativ 4.000 de persoane internate cu diagnosticul coronavirus, după ultimele cifre avansate de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Odată cu publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, ei vor fi îndreptăţiţi să ceară să plece din spital. Ludovic Orban a criticat decizia Curţii Constituţionale şi i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să vină cu o soluţie.

Orban: Ne confruntăm cu un mediu politic în care foarte mulţi ldieri politici, de luni de zile neagă pericolul instigă populaţia la nerespectarea regulilor cum a fost demersal de astăzi, care s-a judecat la CCR, Au apărut speculaţii că nu ar exista temei pentru carantină şi izolare, ori, mie nu mi s-a părut că a exostat o astfel de decizie 3.19

Predoiu: În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi apoi să decidem, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie. Până la publicarea în MO, vorbim doar de o de o infromaţie de presă .

Orban: Şi nu generează niciun efect juridic.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici