România a pierdut o treime din medici, în plină criză de COVID-19

  • România a pierdut o treime din doctori în criza COVID-19
  • Pentru instriuirea unui medic, România investeşte 100.000 euro
  • Franţa şi Germania au avut peste 8.700 de medici români în 2018, potrivit Ziarului Financiar
1548 afișări
Imaginea articolului România a pierdut o treime din medici, în plină criză de COVID-19

România a pierdut o treime din medici, în plină criză de COVID-19

Condiţii mai bune şi bani mai mulţi. Medicii nu găsesc asta în ţară, aşa că pleacă în străinătate. Criza COVID-19 a adâncit deficitul de medici cu care se confrunta deja România. Aşa că am pierdut o treime din doctori, în plină criză, potrivit organizaţiei internaţionale OECD.

Ne confruntăm cu o lipsă pentru sistemul de sănătate, dar şi pentru economie. În România, pentru calificarea unui medic se investeşte 100.000 de euro. Asta o spune Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1 al Capitalei, citată de publicaţia britanică Financial Times.

Medic: Ne confruntăm cu lipsă de bani pentru medicamente, pentru hrana pacienţilor, pentru alte dotări. Şi nu suntem singurii. În Ungaria, ora unei munci de doctor este plătită între 3 şi 6 euro. Un casier câştigă mai mult. În Cehia, numărul medicilor infectaţi cu noul coronavirus ar putea creşte de la 5.500 la 40.000 într-o singură lună. Iar în Ungaria, în fiecare an, sunt 1.200 de medici nou calificaţi. Dar din aceştia, 900 pleacă în alte ţări. Situaţia s-a agravat şi în Slovacia, unde cei mai mulţi doctori au vârsta care îi face vulnerabili în faţa virusului. Lucrăm greu. Stetoscopul este de bază, intuiţia noastră, bunul simţ, cunoştinţele noastre, normativele pe care lucrăm. Dar sunt şi situaţii în care faci şi improvizaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici