Prima pagină » Economic » Bruxelles-ul pregătește tarife vamale pentru avioanele Boeing, în replică la taxele impuse de SUA

Bruxelles-ul pregătește tarife vamale pentru avioanele Boeing, în replică la taxele impuse de SUA

Bruxelles-ul pregătește tarife vamale pentru avioanele Boeing, în replică la taxele impuse de SUA

Uniunea Europeană ia în calcul impunerea unor tarife vamale asupra avioanelor produse de Boeing, în cadrul unui nou val de măsuri de retorsiune economică împotriva Statelor Unite, scrie Financial Times. Demersul vine în contextul în care negocierile comerciale dintre Bruxelles și Washington trenează, în timp ce taxele impuse de administrația Trump afectează deja majoritatea exporturilor europene către SUA.

Pe lista Bruxelles-ului se află importuri anuale din SUA în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, iar avioanele civile se numără printre cele mai importante produse vizate.

Este nevoie de aprobarea majorității statelor comunitare

Aceste măsuri se vor aplica, însă, numai dacă negocierile nu vor duce la o reducere importantă a tarifelor americane. De asemenea, este nevoie de aprobarea majorității statelor-membre.

La începutul lunii aprilie, președintele Donald Trump a introdus un tarif suplimentar de 20% pe aproape toate exporturile provenite din UE. Pe 9 aprilie, acest tarif a fost redus la 10%, temporar, în idea de a lăsa loc unor discuții.

La rândul său, UE a suspendat introducerea de taxe noi pentru produse și bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro, printer care motocicletele Harley Davidson, carne de pasăre și îmbrăcăminte, dar doar până la 14 iulie.

După această dată, dacă nu se va ajunge la niciun acord, Uniunea Europeană e pregătită să introducă un alt val de măsuri, care să include și produsele chimice.

Potrivit datelor Eurostat, UE a importat anul trecut aeronave, piese și componente din SUA în valoare de 18,3 miliarde de euro. Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a atras atenția că 70% din exporturile europene către SUA sunt deja taxate.

Livrările de aeronave din SUA ar putea fi amânate

Dacă Washingtonul extinde măsurile și asupra sectorului farmaceutic și al semiconductorilor, aproape toate exporturile europene (97%) ar putea fi afectate – echivalentul a 549 miliarde de euro anual.

Industria aerospațială resimte deja presiunea, având în vedere că lanțurile sale de aprovizionare sunt globale, iar costurile cresc. Atât Airbus, cât și Boeing sunt afectați de contextul tensionat. Mai mulți directori de companii aeriene au declarat că iau în calcul amânarea livrărilor de aeronave dacă noile taxe devin realitate.

Directorul executiv al Airbus, Guillaume Faury, a avertizat, la rândul său, că noile tarife vor afecta grav ecosistemul transatlantic din industria aerospațială. El a exprimat speranța că un acord va fi găsit în cele din urmă, dar a recunoscut că „situația rămâne nefavorabilă” pentru ambele părți.