- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (15.03.2021, 11:27)
Uniunea Europeană ia în considerare iniţierea unor discuţii pentru vaccinul russesc Sputnik V
- Un oficial care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele blocului a declarat pentru Reuters că guvernele UE iau în considerare iniţierea unor discuţii cu dezvoltatorii Sputnik V.
- Vor fi necesare cereri din partea a patru state membre pentru a începe procesul, relatează Reuters.
Urmărește
372 afișări
Ungaria şi Slovacia au cumpărat deja vaccinul rusesc, Republica Cehă este interesată, iar oficialul UE a declarat că Italia are în vedere utilizarea celui mai mare bioreactor producător de vaccin din ţară pentru a produce Sputnik V.
Bruxelles-ul a fost criticat pentru demarajul lent al programului de vaccinare.
UE a semnat acorduri cu şase producători occidentali de vaccinuri şi a lansat discuţii cu încă doi. Până acum a aprobat patru vaccinuri, dar problemele de producţie au încetinit campania de inoculare şi unele state membre caută propriile soluţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Dacă Sputnik V s-ar alătura arsenalului de vaccinuri al UE, ar fi un triumf diplomatic pentru Rusia, al cărei comerţ cu blocul a fost blocat de ani de zile din cauza sancţiunilor adoptate după anexarea Crimeei şi intervenţiei în estul Ucrainei.
Un al doilea oficial al UE a declarat că fabrica ReiThera a fost menţionată de oficialii italieni la o şedinţă ca un posibil loc de producere a vaccinurilor COVID-19 realizate de alte companii decât firma italiană de biotehnologie. ReiThera, care este deţinută în proporţie de 30% de stat şi îşi dezvoltă propria vresiune de vaccin COVID-19, a refuzat să comenteze.
O purtătoare de cuvânt a ministerului italian al industriei a refuzat să comenteze discuţiile despre posibila utilizare a fabricii ReiThera pentru a produce Sputnik V. Ea a spus: „Vom produce toate vaccinurile autorizate ori de câte ori este posibil”.
CITEŞTE ŞI O ţară vecină va deveni producător de vaccinuri pentru Sputnik V şi Sinopharm
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care coordonează discuţiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că UE nu este obligată să lanseze discuţii cu dezvoltatorii Sputnik V chiar dacă autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc aprobă vaccinul.
Nu a fost clar dacă statele care au comandat Sputnik V în acorduri bilaterale ar fi interesate de achiziţii comune din UE. Purtătorii de cuvânt ai guvernelor din Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Negocierile cu producătorii de vaccinuri au durat în mod obişnuit luni înainte ca acordurile de aprovizionare să fie convenite şi oficialul UE a spus că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la abordarea dezvoltatorilor Sputnik V în urma discuţiilor interne.
Cu toate acestea, discuţiile dintre guvernele UE arată o schimbare remarcabilă de abordare a vaccinului rusesc.
De luni de zile, UE şi-a exprimat îndoielile cu privire la Sputnik V citând lipsa de date şi numind vaccinul drept instrument de propagandă de politică externă al Kremlinului.
La 17 februarie, şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus sub semnul întrebării motivele Rusiei pentru a exporta milioane de doze, în ciuda unei lansări lente acasă, unde, proporţional, au fost vaccinate mai puţine persoane decât în UE, pe baza datelor publice.
Cu toate acestea, percepţia despre Sputnik în UE a început deja să se schimbe după ce date publicate pe 2 februarie au arătat că are o eficienţă de 92%, mai mare decât Oxford / AstraZeneca şi apropiată de vaccinurile Pfizer / BioNTech şi Moderna.
CITEŞTE ŞI Încă o ţară din Europa întrerupe vaccinarea cu serul AstraZeneca
Un sprijin a venit şi din partea premierului italian Mario Draghi, care le-a spus colegilor lideri că UE trebuie să cumpere mai multe doze, inclusiv din afara blocului, şi să extindă producţia de vaccinuri.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe