- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (02.03.2021, 13:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vaccinul rusesc Sputnik V, tot mai cerut de ţările din Europa de Est
În timp ce Uniunea Europeană se străduieşte să-şi intensifice campania de vaccinare împotriva coronavirusului în întregul bloc de 27 de membri, vaccinul rusesc se dovedeşte atrăgător pentru statele din Europa de Est, creând o altă posibilă ruptură în regiune, relatează CNBC.
Urmărește
942 afișări
Republica Cehă, Austria, Ungaria şi Slovacia şi-au exprimat interesul pentru procurarea vaccinului rusesc „Sputnik V”, o mişcare care ar putea submina abordarea unitară de la nivelul UE de aprobare şi administrare a vaccinurilor.
Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat duminică că ţara sa ar putea utiliza vaccinul Sputnik V chiar fără aprobarea agenţiei europene pentru medicamente.
Declaraţia vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul austriac Sebastian Kurz au avut o conversaţie telefonică vinerea trecută în care au discutat despre „posibilele livrări de vaccin rusesc Sputnik V către Austria, precum şi posibila producţie comună a acestuia”, a spus Kremlinul, menţionând că Austria a iniţiat apelul. Austria a indicat până acum că va respecta deciziile EMA în ceea ce priveşte aprobările vaccinurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un sistem de apărare antiaerian american, Terminal High Altitude Area Defense, ar putea fi transferat Israelului
-
Zelenski: Alianţa dintre Rusia şi regimuri precum cel nord-coreean devine din ce în ce mai puternică
-
Zeci de răniţi în Israel în urma unui atac cu dronă care a fost revendicat de Hezbollah
-
Naţionala României a ajuns în Lituania, pentru meciul de marţi din Liga Naţiunilor
Ungaria nu a manifestat o astfel de ezitare şi a devenit prima ţară europeană care a autorizat în ianuarie - ocolind EMA - şi ulterior a achiziţionat vaccinul Sputnik V. Ţara se aşteaptă ca 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V să fie furnizate în următoarele trei luni, potrivit Moscow Times. Ungaria a aprobat, de asemenea, vaccinul Sinopharm din China luna trecută, mergând din nou contra cerinţelor când vine vorba de aprobarea vaccinului în UE.
Luni, Slovacia a devenit a doua ţară europeană care a anunţat că a achiziţionat vaccinul Sputnik V, asigurând 2 milioane de doze. Ministrul sănătăţii din Slovacia a declarat că vaccinul nu va fi administrat imediat, totuşi, pentru că necesită încă undă verde de la autoritatea naţională.
Schimbarea privind vaccinul rusesc vine pe fondul frustrărilor legate de lentoarea lansării vaccinării în UE, măsură îngreunată şi de decizia blocului de a cumpăra vaccinuri în comun, dar şi de faptul că, în comparaţie cu alte ţări, înclusiv SUA şi Marea Britanie, comenzile sale au venit mai târziu.
Problemele de producţie şi birocraţia au fost, de asemenea, obstacole.
Vaccinul Sputnik a fost aprobat de autoritatea de reglementare a sănătăţii din Rusia în august anul trecut, înainte de încheierea studiilor clinice, generând scepticism în rândul experţilor privind standardele stricte de siguranţă şi eficacitate. Unii experţi au susţinut că Kremlinul era dornic să obţină victoria în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin Covid-19.
Cu toate acestea, analiza intermediară a studiilor clinice de fază 3+, care a implicat 20.000 de participanţi şi publicată în revista medicală The Lancet la începutul lunii februarie, a constatat că vaccinul a fost 91,6% eficient împotriva Covid-19.
Într-un articol însoţitor din Lancet, Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading, Anglia, a menţionat că „dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită. Dar rezultatul raportat aici este clar şi principiul ştiinţific al vaccinării este demonstrat, ceea ce înseamnă că se poate alătura acum luptei pentru reducerea incidenţei Covid-19. "
Cu toate acestea, Centrul Naţional de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul, nu a depus încă o cerere la EMA pentru autorizaţia de introducere pe piaţă a vaccinului, a declarat agenţia UE pentru medicamente la începutul lunii februarie.
Citește pe alephnews.ro: Lewis Hamilton a fost numit cel mai sexy pilot de Formula 1. Cum arată clasamentul
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Inteligenţa artificială aduce schimbări masive în piaţa muncii din România. Vremurile cu trasee profesionale predefinite au apus. Cum vor arăta de acum carierele
Cine este românca ce a creat de la zero în ţara noastră o afacere de 2 miliarde de euro şi care are peste 8.000 de angajaţi şi 900 de unităţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
PROSPORT.RO
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când a ajuns la linia de sosire
CANCAN.RO
Telefon de ultimă generație Moto g54 Power Edition, oferit de Digi RCS-RDS tuturor abonaților din România. Cu o condiție!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:56
-
ieri, 22:39
Zeci de răniţi în Israel în urma unui atac cu dronă care a fost revendicat de Hezbollah