Veşti proaste: varianta Omicron se extinde mai repede decât s-a estimat

  • Medicul Octavian Jurma se declară stupefiat de evoluţia rapidă a Omicron în SUA şi atrage atenţia că în România se va întâmpla acelaşi lucru.
  • În plus, specialistul susţine că unii politicieni români au interesul să ascundă o parte din gravitatea situaţiei.
2249 afișări
Imaginea articolului Veşti proaste: varianta Omicron se extinde mai repede decât s-a estimat

Veşti proaste: varianta Omicron se extinde mai repede decât s-a estimat

„Stupefiant! Omicron a devenit dominantă în SUA cu 73% din cazurile secvenţiate în doar 3 săptămâni. Vorbim de o ţară cât un continent, nu de o ţară cât un stat de la ei... E practic exclus că Omicron să se comporte atât de diferit în România faţă de restul ţărilor din emisfera nordică, deci diferenţa poate fi atribuită interferenţei politice”, a arătat Octavian Jurma pe Facebook.

Specialistul arată cu degetul către autorităţile române care au scăzut numărul de teste şi nu au acordat interes celor cu suspiciune mare de Omicron.

„Această intereferenţă s-a văzut atât din scăderea cu 100% că numărului de secvenţieri în doar 2 săptămâni (când orice ţară normală ar fi revenit măcar la capacitatea maximă), cât şi din lipsa de interes în raportările SGTF (S-gene target failure, adică testele RT-PCR cu suspiciune mare de Omicron)”, a explicat medicul timişorean.

Octavian Jurma mai arată că situaţia este agravată de românii care vin în număr mare în ţară şi ameninţă că nu vor respecta regulile privind carantina.

„Dar să vedem dacă raportul VOC din această săptămână ne rezervă suprize, sau confirmă că în România varianta Omicron merge cu frână de mâna trasă că să nu tulbure relaxarea de sărbători.Chiar şi în acest ritm pe jumătate faţă de restul lumii, Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi. Sunt 0 (zero) şanse că Omicon să nu se răspândească fulgerător prin zecile de mii de evenimente cu potenţial de super-spreader care vor avea loc în perioada asta... Ce urmează poate fi anticipat cu uşurinţă din atitudinea de la vama a compatrioţilor noştri. Aceştia vin din ţări cu restricţii mult mai mari decât în România, dar acolo nici nu le-ar trece prin cap să ameninţe autorităţile că nu au nici o intenţie să respecte carantină dacă li s-a impus. Dar asta este anarhia sanitară, reguli pe cere nu le respectă nimeni, într-o ţară în care fiecare trăieşte după legea lui în pandemie”, a precizat Octavian Jurma.

Specialistul mai spune că încă nu se ştie dacă varianta Omicron provoacă forme mai puţin agresive ceea ce înseamnă că autorităţile nu au motive să relaxeze restricţiile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici