200 de ani de la moartea lui Napoleon. Cine a fost Napoleon Bonaparte şi cum va marca Emmanuel Macron ziua

  • Acum 200 de ani murea în exil, pe insula Sfânta Elena din Atlantic, Napoleon Bonaparte.
  • La două secole distanţă împăratul francez rămâne o figură controversată în istorie fiind admirat, dar şi contestat.
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron va marca comemorarea cu un discurs.
7165 afișări
Imaginea articolului 200 de ani de la moartea lui Napoleon. Cine a fost Napoleon Bonaparte şi cum va marca Emmanuel Macron ziua

200 de ani de la moartea lui Napoleon. Cine a fost generalul născut în Corsica ce a cucerit o mare parte a Europei

Cine a fost Napoleon. Scurt istoric

Napoleon s-a născut în Corsica în 1769, imediat după ce insula a fost cedată Franţei.

La doar 20 de ani a jucat un rol important în Revoluţia Franceză ca ofiţer militar şi a fost numit general la 24 de ani. Napoleon a fost cunoscut ca un cititor pasionat al lui Rousseau şi al altor personalităţi iluministe.

Napoleon a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1799, dărâmând prima republică a Franţei care a fost înfiinţată în urma revoluţiei din 1789 care a abolit monarhia.

Napoleon a fost liderul francezilor timp de 15 ani, mai întâi ca şi consul şi mai târziu ca împărat. Bonaparte a devenit consul în Franţa după rolul său în lovitura de stat din "18 Brumaire," devenind prim consul pe viaţă în 1802. A fost încoronat Napoleon I, împăratul francezilor, într-o ceremonie la Notre Dame în 1804.

Foto: Pictură Încoronarea lui Napoleon

Renumit pentru priceperea sa militară, a obţinut o serie de victorii, cea mai renumită fiind la Austerlitz, care au dus la crearea unui imperiu francez ce a ocupat o parte semnificativă a Europei.

Victoriile sale şi extinderea imperiului au dus la formarea mai multor alianţe împotriva Franţei. După o campaniei dezastruasă în Rusia, unde din cauza frigului, a bolilor şi epuizării a pierdut efective numeroase, a început decăderea pentru Napoleon şi imperiu său. Problemele din Spania, unde populaţia nu a acceptat un suveran impus şi a purtat un război lung de gherilă la care s-a adăugat şi creşterea în puterea a alinţei împotriva sa, au dus la înfrângerile care l-au forţat să abdice în 1814.

Exilat în Marea Mediterană pe insula Elba el se va întoarce la Paris pentru ceaa ce a rămas în istorie ca "Cele 100 de zile". Revenirea lui Napoleon a dus la formarea unei noi alinaţe europene împotriva sa, care a culminat cu bătălia de la Waterloo. Dar după lupte crâncene, în care Napoleon a folosit chiar şi garda imperială, el a fost înfrânt şi exilat în Atlantic pe insula Sfânta Elena, unde a murit la 5 mai 1821.

Foto: Pânză pictată de Louis Dumoulin reprezentând Bătălia de la Waterloo

Domnia lui Napoleon peste mare parte din Europa, dar şi alinaţele ce s-au format pentru contracararea sa vor duce la o regândire a Europei. Astfel, a avut loc congresul de la Viena care a stabilit un cadru în Europa care, cu mici excepţii, a dus la o perioadă de pace până în 1914 când a început Primul Război Mondial.

Napoleon Bonaparte: date cheie

  • 1769 - Născut la Ajaccio, Corsica
  • 1785 - Absolvenţi ai academiei militare din Paris
  • 1795 - Comandă trupele revoluţionare franceze care înving rebelii regalişti la Paris
  • 1796-1802 - Câştigă bătălii cheie împotriva Austriei, Prusiei.
  • 1804-05 - Se încoronează împărat apoi învinge trupele austriece şi ruse la Austerlitz
  • 1812-14 - Campania din Rusia are ca rezultat o retragere dezastruoasă; forţat să abdice şi exilat pe insula Elba
  • 1815 - Evadează din Elba şi revine pentru cea ce va rămâne în istorie ca cele 100 de zile. Napoleon este învins de britanici şi prusaci în celebra bătălie de la Waterloo şi este exilat în Atlantic pe insula Sfânta Elena, unde moare în 1821.

Napoleon, un personaj controversat în Franţa modernă

Preşedintele francez Emmanuel Macron va depune miercuri o coroană de flori la mormântul lui Napoleon Bonaparte pentru a marca 200 de ani de la moartea sa.

Macron a aşteptat până în ultimul moment pentru a-şi anunţa planurile pentru bicentenar şi caută să meargă pe o cale de mijloc între cei care doreau o sărbătoare şi cei care au cerut boicotarea zilei.

Actualul preşedinte francez iese în evidenţă faţă de precedesorii săi care, mai toţi, au fost mult mai prudenţi în privinţa memoriei fostului împărat.

Napoleon este una dintre cele mai controversate personaje din istoria franceză, contribuţia sa uriaşă la crearea statului modern francez fiind pusă în balanţă cu imperialismului şi luptele sale sângeroase care au dus la decesele a milioane de persoane, relatează Euronews.

„Cineva de la începutul secolului XXI nu gândeşte ca cineva la începutul secolului al XIX-lea. Istoria noastră este istoria noastră şi o acceptăm”, a spus asistentul prezidenţial al lui Macron înaintea evenimentelor de astăzi.

Dar critica împotriva lui Napoleon a crescut ca urmare a apariţiei mişcării Black Lives Matter şi a unei noi generaţii de militanţi anti-rasism în Franţa, decizia lui Napoleon de a restabili sclavia în 1802 devenind centrul dezbaterii.

În discursul de la Institutul Franţei, una dintre numeroasele instituţii napoleoniene, preşedintele francez va condamna sclavia ca „un fapt oribil, inclusiv în contextul epocii”, a spus asistentul.

În cadrul discursului, Macron va aminti şi de aportul semnificativ avut de Napoleon la modernizarea legislativă, instituţională şi culturală a Franţei.

Napoleon împarte şi sferele politice din Franţa. Dreapta franceză glorifică istoria sa, iar stânga deplânge autoritarismul lui Napoleon şi decizia sa de a restabili sclavia. Macron, prin mişcările sale doreşte să se poziţioneze undeva la mijloc.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici