8 noiembrie - Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gabriel. Ce sunt Arhanghelii, Serafimii, Ofanimii şi Heruvimii

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte anual pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gabriel, consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei şi celebraţi împreună cu toţi îngerii.

3973 afișări
Imaginea articolului 8 noiembrie - Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gabriel. Ce sunt Arhanghelii, Serafimii, Ofanimii şi Heruvimii

Wiki Commons/ Jacob Coyne (YouTube)

Când creştinii se gândesc la îngeri, îşi imaginează automat fiinţe înaripate şi gingaşe cu formă umană şi chip atrăgător cum sunt întruchipaţi în cultura populară (picturi, piese de teatru, poezii, jocuri video, filme, seriale, romane). 

Din epoca creştinismului timpuriu până în Renaşterere, artiştii îi reprezentau în mod eronat pe îngeri după chipul şi asemănarea înaripatului Cupidon, zeul roman al afecţiunii, dorinţei şi iubirii erotice. 

Sfintele Scripturi ne arată că există mai multe grupuri de îngeri, unii cu aspect chiar înfricoşător. 

1. Arhanghelii reprezintă  doilea cel mai de jos rang de înger în ierarhia îngerilor.

O concepţie greşită comună este că arhanghelii sunt consideraţi că au cel mai înalt rang în faţa lui Dumnezeu. 

Un număr mare de experţi în antropologie, teologie şi filozofie consideră că zoroastrismul conţine cea mai veche credinţă în arhangheli.

Amesha Spentas, adică „sfinţenie nemuritoare", reprezintă o clasă persană echivalentă cu cea de arhangheli. Ei locuiesc individual în corpuri nemuritoare care operează în lumea fizică pentru a proteja, ghida şi inspira umanitatea şi lumea spiritelor.  

În iudaism, Biblia ebraică foloseşte termenul de malakh pentru îngeri care înseamnă mesager. Malakhei Adonai sunt Îngerii Domnului. Ei şi-au făcut apariţia în trup de oameni pentru a-i avertiza pe Lot şi Avraam în privinţa distrugerii Sodomei şi Gomorei, dar şi a prevesti naşterea lui Isaac. 

În creştinism:

  • arhanghelul Gabriel, care este cel mai cunoscut,  îi aduce vestea Fecioarei Maria că-l va naşte pe Hristos. Gabriel are şi un rol în formarea profetului Mahomed pentru a-l trimite să predice Islamul. 
  • Mihail - arhanghel menţionat în manuscrise evreieşti din secolul III î. Hr., este înfăţişat în icoane echipat cu armură şi cu sabie, căci în Cartea Apocalipsei scrie că se bate cu Diavolul. Potrivit manuscriselor de la Marea Moartă, înainte de Facerea Lumii, a fost un război în Cer între Dumnezeu şi Lucifer care şi-a mobilizat armata de îngeri căzuţi. Arhanghelul Mihail a fost desemnat cu ceata sa de îngeri loiali lui Dumnezeu să-i alunge pe îngerii căzuţi în iad. 
  • Rafael a fost unul diin arhanghelii care l-au vizitat pe Avraam şi este consemnat în Islam ca îngerul care va anunţa Ziua Judecăţii după ce va suna din trâmbiţă 
  • Uriel este arhanghelul care l-ar fi avertizat pe Noe în privinţa potopului 
  • Mashḥit, Îngerul Distrugerii, omoară duşmanii poporului evreu. Într-o noapte a omorât 185.000 de soldaţi asirieni în somn. Mai este de menţionat şi Îngerul Morţii care a omorât fiecare primul născut în Egipt când Moise încerca să elibereze poporul evreu de sub robia faraonică. 
  • Azrael este îngerul care transportă sufletele decedaţilor la Dumnezeu. 
  • Samael este îngerul care s-a bătut cu Iacov.
  • Rafael este îngerul misterelor şi secretelor mistice. 

 

2.Serafimii sunt îngerii cu cel mai înalt rang, având trei perechi de aripi şi patru capete, şi a căror denumire semnifică şerpi zburători de foc, dar care întruchipau puritatea absolută. Ei sunt mereu în preajma lui Dumnezeu şi sunt menţionaţi în Cartea lui Enoh. 

3.Ofanimi - sunt roţi acoperiţi cu ochi menţionaţi de Ezechiel şi despre care se spune că nu adorm niciodată, căci păzesc constant tronul lui Dumnezeu. 

4. Heruvimii sunt al doilea cel mai înalt rang, fiind îngeri cu chip de om, labe de leu, copite de taur şi aripi de vultur, inspiraţi după shedu, creaturi înaripate din mitologia mesopotamiană care au labe sau trup de lei, coarne sau copite de taur şi chip de om, de obicei unul de sex masculin cu barbă caracteristică culturii şi civilizaţiei mesopotamiene. 

Următorul clip video al unui creator de conţinut relevă adevărata înfăţişare biblică a îngerilor. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici