Academicianul Dan Berindei: 1 Decembrie, un moment culminant al dezvoltării naţiunii române

Academicianul Dan Berindei a declarat pentru MEDIAFAX că 1 Decembrie a reprezentat un moment culminant al dezvoltării naţiunii române, fiind de părere că "poporul nu o simte în suficientă măsură şi se comportă ca atare", având în vedere că celebrarea Zilei Naţionale "a tot fost schimbată".

234 afișări
Imaginea articolului Academicianul Dan Berindei: 1 Decembrie, un moment culminant al dezvoltării naţiunii române

Academicianul Dan Berindei: 1 Decembrie, un moment culminant al dezvoltării naţiunii române (Imagine: Diana Zaharia/ Mediafax Foto)

De asemenea, academicianul a spus că Ziua Naţională a României "nu mai este văzută cum ar trebui".

"La noi nu se sărbătoreşte într-adevăr Ziua Naţională. Am avut şi o Zi Naţională fluctuantă, am schimbat zilele naţionale, francezii au rămas cu Căderea Bastiliei chiar şi în vremea regatului lui Ludovic Filip, chiar al unui rege, un rege burghez cum i se zicea, şi totuşi au respectat această zi naţională. La noi a tot fost schimbată şi din pricina aceasta poporul nu o simte în suficientă măsură şi se comportă ca atare. Este un lucru pe care mai trebuie să-l învăţăm. Să sperăm că în viitor se va adăuga un plus şi Ziua Naţională va fi sărbătorită în fiecare an aşa cum s-ar cuveni, cu o bucurie generală", a declarat istoricul.

Pe de altă parte, Dan Berindei a declarat pentru MEDIAFAX că Ziua Naţională este importantă pentru că reprezintă "o zi reper". "O zi în care am atins un maximum, în care ne-am strâns toţi românii şi pe care nu ştiu dacă o să o mai atingem vreodată, pentru că între timp s-au întâmplat şi schimbări demografice care au cam închis uşile viitorului. În orice caz, ziua aceasta este o zi de dezvoltare maximă, de atingere a unor năzuinţe şi de aceea e bine să mai amintim de ea, pentru că este un punct de reper", a mai spus Berindei.

Academicianul a subliniat că toată viaţa sa a fost o consecinţă a zilei de 1 Decembrie. "Pentru mine înseamnă foarte mult, pentru că eu sunt născut cinci ani după 1 Decembrie. Sunt născut în 1923. Aşa că toată viaţa mea a fost o consecinţă a lui 1 Decembrie, dar nu toată lumea este în această situaţie", a mai spus acesta.

Ziua Naţională a României a fost, între 1866 - 1947, pe 10 mai, apoi, între 1948 - 1989, pe 23 august. Din 1 august 1990, 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Naţională şi sărbătoare publică în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici