Actriţa Alina Şerban, o poveste spusă prin teatru: Complimentele nu anulează existenţa rasismului. „Sunt o Cenuşăreasă urbană”

  • Alina Şerban: „Din casa de chirpici în care mi-am făcut adolescenţa am ajuns la New York, la una dintre cele mai bune şcoli din lume”
  • Alina Şerban: „Nu vreau să spun că România înseamnă numai rasism. Înseamnă şi rasism, pe lângă altele”
  • Alina Şerban: „Sunt un om care îşi doreşte să-şi folosească pasiunea, energia, într-un mod în care aş putea să aduc măcar un gram de bine”
576 afișări

Actriţa Alina Şerban – invitată în emisiunea „Ochii pe mine!” – a primit premiul pentru cea mai bună actriţă a Germaniei cu pelicula Gipsy Queen, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Uniunii Actorilor din Germania.

Invitata lui Vlad Craioveanu a vorbit şi despre scurtmetrajul „Bilet de iertare”- o dublă premieră în cinematografia română: primul film care tratează tema sclaviei romilor din perspectivă romă, scris şi regizat chiar de Alina Şerban, prima regizoare romă din România.

Scurtmetrajul va fi difuzat gratuit pe 21 martie, când se marchează Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale. Filmul va fi disponibil pe durata întregii zile de 21 martie pe pagina oficială a Alinei Şerban şi pe pagina Asociaţiei Untold Stories.

Alina Şerban: „Nu vreau să spun că România înseamnă numai rasism!”

Alina Şerban a mărturisit faptul că, de multe ori, i s-a pus o etichetă pe care nu a dorit-o. Care a făcut-o să sufere şi să ascundă – mai ales, în anii de şcoală – că este de etnie romă. Chiar dacă viaţa i-a răsplătit suferinţă şi perseverenţa în a-şi urmări visele, Alina nu a uitat nicio clipă cine este şi de unde a plecat.

„Nu vreau să spun că România înseamnă numai rasism. Înseamnă şi rasism, pe lângă altele. Dar, dacă acum lumea mă complimentează, nu pot să mă fac că rasismul nu mai există faţă de mine sau alţi oameni.”

Alina Şerban: „Mie mi-a fost foarte ruşine că eram romă!”

„Mi-ar plăcea ca fetele rome care vin după mine, copiii romi şi neromi să nu mai treacă prin ruşinea pe care eu am simţit-o atâţia ani. Pe bune, mie mi-a fost foarte ruşine că eram romă. Foarte ruşine, pentru că asta îţi spune lumea!”

Ce spune Alina Şerban, despre scurtmetrajul „Bilet de iertare”

„Se numeşte Bilet de iertare (n.r. – scurtmetrajul regizat de ea) şi o să vă spun şi de ce. În vremea sclaviei, documentul care îţi atesta libertatea se numea iertare. Te iert din sclavie, însemna te eliberez!”

Alina Şerban: „Dacă un singur om care se uită la emisiunea asta află că sclavia a existat, sunt mulţumită!

„Sunt un om care îşi doreşte să-şi folosească pasiunea, energia, într-un mod în care aş putea să aduc măcar un gram de bine. Dacă un singur om care se uită la emisiunea asta află – pentru că, de multe ori, oamenii nu ştiu că a existat sclavia – dacă se va uita la film, duminică (n.r. 21 martie 2021 – cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva discriminării rasiale), pe pagina mea de facebook alinaserban, va fi gratuit, timp de 24 de ore – contează foarte mult pentru mine”, a mărturisit Alina Şerban.

Alina Şerban, din casa cu chirpici la actriţa anului 2020 în Germania

În casa de chirpici – de unde a evadat, de multe ori, cu imaginaţia, visând la o casă cu pereţi drepţi – a trăit ani întregi ceea ce avea mai târziu să devină strigătul din piesa „Marea Ruşine”.

Viaţa avea însă alte planuri pentru Alina Şerban. Cu ajutorul unor oameni care au crezut în potenţialul şi în talentul ei, a absolvit UNATC şi a ajuns apoi cu o bursă la New York. A terminat ulterior şi „The Royal Academy of Dramatic Art” (RADA), la Londra, acolo unde a fost studenta română a anului 2012 în Marea Britanie.

Alina Şerban este câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă, decernat de Uniunea Actorilor Germani în 2020 pentru filmul „Gipsy Queen.”

„Din casa aia de chirpici în care mi-am făcut adolescenţa şi au venit ordinele de evacuare, am ajuns la News York, unde am făcut un semestru la una dintre cele mai bune şcoli din lume şi m-a ajutat foarte mult, pentru că ei m-au împins să-mi spun povestea prin teatru.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici