Adevărul Holding acuză Antena 1 de "practici incorecte"

Adevărul Holding acuză postul de televiziune Antena 1 de "practici incorecte" în ceea ce priveşte realizarea unui material care are ca subiect publicarea volumului Enigma Otiliei de către trustul de presă şi cere CNA şi Consiliului Concurenţei să analizeze acest caz.

57 afișări
Imaginea articolului Adevărul Holding acuză Antena 1 de "practici incorecte"

Adevărul Holding acuză Antena 1 de "practici incorecte"

Antena 1 a difuzat, miercuri seară, o informaţie referitoare la faptul că Adevărul Holding pune în vânzare volumul Enigma Otiliei, fără a deţine drepturi de autor, cu trei săptămâni înainte de apariţia romanului în colecţia "Biblioteca pentru toţi", distribuită împreună cu Jurnalul Naţional. Site-ul Antena 1 anunţă că "peste 250 de mii de cărţi furate vor ajunge mâine (n.r. - joi) pe tarabe împreuna cu ziarul Adevărul".

"«Enigma Otiliei» i-a făcut pe cei de la Editura Adevărul Holding să comită furt intelectual. Nu deţin drepturile de autor pentru această carte şi în ciuda avertismentelor trimise de CopyRo, editura o tipăreşte. Şi asta, numai cu trei săptămâni înainte de apariţia romanului în colecţia «Biblioteca pentru toţi»", se arată pe site-ul televiziunii.

"Adevărul Holding a luat act, cu surprindere şi indignare, de acuzaţiile gratuite formulate de jurnaliştii de la Antena 1 în timpul Observatorului de la ora 19.00, de miercuri, 22 aprilie 2009. În cadrul acestuia, a fost difuzat un material în care au fost emise informaţii şi comentarii tendenţioase şi nefondate, de genul: «cărţi furate», «furt intelectual», «nu deţin drepturi», «...în lipsă de moştenitori direcţi...doar în baza unor contracte cu societatea de gestiune colectivă», «nu le-a plătit şi nu are dreptul să le pună în valoare»", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de către Adevărul Holding.

Trustul susţine că a anunţat lansarea cărţii "Enigma Otiliei", de George Călinescu, în noiembrie 2008, după ce a obţinut drepturile de autor pentru editarea şi publicarea volumului. "Adevărul Holding deţine dreptul de a publica opera, bazându-se pe legislaţia aplicabilă din domeniu", se mai arată în comunicat.

"Grupul familiei Voiculescu a ignorat demersul Adevărul Holding, în stilul arogant şi arbitrar în care şi-a însuşit marca «Biblioteca pentru toţi» (BPT) aparţinând statului român, beneficiind de complicitatea ministrului culturii, Theodor Paleologu", mai susţin reprezentanţii Adevărul Holding.

Astfel, Adevărul Holding cere Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să se autosesizeze "cu privire la folosirea posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3 în rezolvarea problemelor de concurenţă şi la transformarea unui post de televiziune într-o instanţă (cu verdicte de genul: "cărţi furate", "furt intelectual") şi, de asemenea, în legătură cu reclama mascată făcută colecţiei de carte a Jurnalului Naţional în emisiuni de ştiri în afara calupurilor de publicitate".

De asemenea, trustul de presă solicită Consiliului Concurenţei să analizeze aspectele de concurenţă neloială referitoare la publicitatea neplătită şi la cea mascată "făcute de Antena 1 şi de Antena 3 pentru colecţia de carte a Jurnalului Naţional, în condiţiile în care Adevărul Holding plăteşte minute de publicitate la preţuri de piaţă, inclusiv la unul dintre aceste posturi de televiziune".

Până la ora difuzării acestei ştiri, reprezentanţii Antena 1 nu au transmis o replică la acuzaţiile Adevărul Holding.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici