AFP are nevoie de 65 de milioane de euro pentru a-şi restructura activitatea

Pierre Louette, preşedinte director general al Agence France-Presse, a estimat că este necesară suma de 65 de milioane de euro pentru finanţarea dezvoltării agenţiei prin "construirea unui nou portofoliu de activităţi", potrivit unui raport privind schimbarea de statut.

15 afișări
Imaginea articolului AFP are nevoie de 65 de milioane de euro pentru a-şi restructura activitatea

AFP are nevoie de 65 de milioane de euro pentru a-şi restructura activitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un surplus de venituri de 90 de milioane de euro, obţinut prin creşteri externe, este vizat până în 2013", lucru care va permite diminuarea cuantumului finanţării de la stat de la 40% în prezent la 30% în 2013, scrie Louette, într-un raport remis guvernului de la Paris la finele lui martie. Valoarea investiţiilor necesare "prin achiziţii" pentru realizarea acestei cifre de afaceri suplimentară este estimată la 65 de milioane de euro, potrivit lui Louette. El consideră că această sumă ar putea consta în "20-25 de milioane de euro din împrumuturi" şi "40-45 de milioane de euro" din aporturi reprezentând fonduri proprii.

Aceste necesităţi se adaugă investiţiilor necesare dezvoltării diviziei multimedia a AFP (supranumită "Projet 4XML"), pentru care statul francez a promis alocarea a 20 de milioane de euro în baza unui contract de obiective şi mijloace pentru perioada 2009-2013. În plus, încă 10 milioane de euro din suma necesară vor fi alocaţi de AFP din fondurile proprii.

Vizavi de perioada agitată a industriei media, Louette estimează că AFP trebuie atât "să îşi continue dezvoltarea" activităţilor sale de bază, cât şi să "se diversifice prin intermediul unor activităţi «satelitare»".

"În absenţa unei finanţări a diversificării, întreg efortul financiar ar merge către «business-ul principal», care este în realitate în pericol deoarece, în cele din urmă, activităţile de bază ale agenţiei nu vor rezista decâr activităţilor periferice derulate", apreciază Louette.

Ca exemple ale diversificării, Pierre Louette a menţionat furnizarea de "noi produse «tehnico-redacţionale» către instituţiile media (dosare multimedia, pagini editate «bune de tipar» pentru presa scrisă, diaporame sonore, sms-uri) sau către companii (comenzi de reportaje video sau foto, preluarea şi difuzarea de comunicate de presă)". Aceste noi activităţi vor fi puse în aplicare de filiale create de AFP sau prin intermediul achiziţiilor.

În ceea ce priveşte misiunea principală a agenţiei, Louette doreşte dezvoltarea unei agenţii multimedia şi vrea să mizeze pe pieţele şi tematicile cele mai de interes (Europa, Orientul Mijlociu, Asia, sănătate, mediu, noi tehnologii).

Raportul prezentat autorităţilor detaliază propunerea deja formulată de Louette privind transformarea AFP în "societate cu capital public", împărţit între investitori publici, salariaţi şi o fundaţie. Administrată de un consiliu format din "personalităţi calificate", fundaţia va avea garanta respectarea obligaţiilor fundamentale ale AFP, buna îndeplinire a misiunilor de interes general, utilizarea fondurilor primite de la particulari şi companii pentru a finanţa principalele misiuni ale agenţiei şi menţinerea compoziţiei capitaluluia cesteia în limitele fixate iniţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici