Alan Parker a donat British Film Institute arhiva de obiecte din cariera sa cinematografică

Cineastul britanic Alan Parker, care a regizat filmul "Evita", în care a prezentat viaţa fostei prime doamne a Argentinei Eva Peron, a donat British Film Institute arhiva sa personală de obiecte pe care le-a strâns de-a lungul carierei sale cinematografice, potrivit contactmusic.com.

91 afișări
Imaginea articolului Alan Parker a donat British Film Institute arhiva de obiecte din cariera sa cinematografică

Alan Parker a donat British Film Institute arhiva de obiecte din cariera sa cinematografică (Imagine: HEPTA)

Totodată, cariera lui Alan Parker, în vârstă de 71 de ani, va fi prezentată într-o nouă expoziţie organizată la British Film Institute (BFI), după ce regizorul şi-a donat arhiva sa personală acestei prestigioase organizaţii.

Arhiva donată de Alan Parker cuprinde scenarii, fotografii, note de producţie, postere, jurnale şi alte obiecte pe care cineastul le-a strâns timp de patru decenii de când activează în această industrie. Acestea vor fi găzduite de acum înainte în arhiva naţională a BFI, din oraşul britanic Berkhamsted.

"Se pare că am strâns îngrozitor de multe lucruri în cei peste 40 de ani de cinema şi nu-mi pot imagina o casă mai bună pentru ele decât arhiva naţională a BFI", a declarat Alan Parker, care a fost şi preşedinte al British Film Institute, în perioada 1998 - 1999.

Totuşi, Parker a precizat că sunt anumite obiecte şi documente pe care a decis să le păstreze ca amintire şi acestea nu se regăsesc în donaţia făcută BFI. Între acestea se numără şi o scrisoare de şase pagini pe care cântăreaţa Madonna i-a trimis-o pentru a-l convinge să o distribuie în rolul principal al filmului "Evita" din 1996.

"M-am oprit pentru un moment şi m-am gândit dacă să o arunc în cutia cu obiectele pentru BFI, dar am recitit-o şi am decis să o păstrez pentru că m-a făcut să retrăiesc amintiri foarte intense. Este unul dintre puţinele lucruri pe care le-am păstrat. Madonna a muncit din greu pentru 'Evita' şi a reuşit să facă tot ce a promis în scrisoare, deşi, este adevărat, că au fost momente când am vrut să o strângem de gât", a mărturisit Alan Parker.

Pe de altă parte, Parker va fi omagiat printr-o expoziţie, proiecţii speciale şi evenimente la cinematograful BFI Southbank din Londra, între 24 septembrie şi 4 octombrie.

Alan Parker a semnat titluri legendare, printre care "Evita", care a câştigat un premiu Oscar în 1997, pentru cel mai bun cântec original. Totodată "Evita" i-a adus cântăreţei Madonna, interpreta fostei prime doamne a Argentinei Eva Peron, un premiu Globul de Aur. Eva Peron, supranumită "Madonna celor umili" şi venerată de milioane de argentinieni, a contribuit la introducerea în 1949 a dreptului femeilor la vot şi a luptat pentru drepturile muncitorilor.

Pe de altă parte, Alan Parker a mai regizat filme precum "Bugsy Malone", "Expresul de la miezul nopţii/ Midnight Express", "The Commitments", "Mississsippi în flăcări/ Mississippi Burning" şi "Pink Floyd: The Wall".

Pe lângă activitatea de regizor, Alan Parker a mai fost preşedintele Consiliului British Film Institute, preşedinte fondator al UK Film Council, în 1999, şi membru fondator al Sindicatului Regizorilor din Marea Britanie. A fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse industriei de film britanice, în 2002.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici