Alexandra Pirici reprezintă România la Bienala europeană de artă contemporană de la Sankt Petersburg

Artista Alexandra Pirici va reprezenta România la Manifesta 10 - Bienala europeană de artă contemporană, care va debuta sâmbătă la Sankt Petersburg, Rusia, şi se va încheia pe 31 octombrie, informează Institutul Cultural Român (ICR).

257 afișări
Imaginea articolului Alexandra Pirici reprezintă România la Bienala europeană de artă contemporană de la Sankt Petersburg

Alexandra Pirici reprezintă România la Bienala europeană de artă contemporană de la Sankt Petersburg (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Participarea Alexandrei Pirici la Manifesta 10 este sprijinită de Institutul Cultural Român. Prima dintre cele şase reprezentaţii ale artistei din România va avea loc sâmbătă, în ziua deschiderii bienalei, lângă statuia Călăreţului de bronz din Piaţa Senatului.

Curatorul celei de-a zecea ediţii Manifesta este profesorul Kasper König, directorul Muzeului Ludwig din Köln. Precedentele ediţii ale Manifesta au avut loc la Rotterdam, Luxemburg, Ljubliana, Frankfurt, Donostia - San Sebastian, Nicosia, Trentino-Alto Dige, Murcia şi Cartagena (Spania), Genk şi Limburg, Belgia.

Definită ca o "bienală de cercetare", Bienala europeană de artă contemporană Manifesta, ajunsă la cea de-a zecea ediţie, va cuprinde o serie de spectacole şi evenimente la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg şi în mai multe spaţii din oraş.

"Manifesta îşi are originea în perioada postcomunistă, în anii 1990, şi a fost iniţiată cu scopul de a echilibra deficitul de informaţii între Est şi Vest, Nord şi Sud, din convingerea că arta joacă un rol vital în a ne ajuta să ne înţelegem mai bine locul în această lume complexă", a spus directorul Manifesta 10, Hedwig Fijen.

Astfel, 50 de artişti contemporani au început să instaleze opere de artă la Muzeul Ermitaj şi în alte locuri din oraş, iar peste 1.500 de jurnalişti şi artişti profesionişti au confirmat participarea la zilele din deschiderea acestei ediţii.

Alexandra Pirici, licenţiată în coregrafie şi artele spectacolului, este o artistă polivalentă a cărei creaţie acoperă şi alătură medii şi domenii diverse: performance, dans, film, muzică, intervenţii în spaţiul public. Lucrările ei au fost prezentate la Balkan Dance Platform, Bucharest Biennale, Teatromania - Roma, Tanzquartier Viena, Kanuti Gilde Saal - Tallinn, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană de la Bucureşti, Nottdance Festival în Marea Britanie, Kunstmule - Germania, Bienala de la Veneţia etc.

Printre artiştii cu care a colaborat se numără Florin Fieroiu, Dan Perjovschi, Eduard Gabia, Joe Alegado, Farid Fairuz şi Manuel Pelmuş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici