Alexandru Tomescu, în turneu în România, Moldova şi Franţa, pentru salvarea casei Enescu din Mihăileni

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Eduard Kunz vor susţine Turneul Internaţional Stradivarius "Enescu Experience 2015", între 3 mai-15 iunie, în România, Republica Moldova şi Franţa, evenimentul fiind dedicat memoriei lui George Enescu şi având ca scop restaurarea casei Enescu din Mihăileni.

1483 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tomescu, în turneu în România, Moldova şi Franţa, pentru salvarea casei Enescu din Mihăileni

Alexandru Tomescu (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Turneul Internaţional Stradivarius "Enescu Experience 2015" îi va purta pe cei doi artişti în 15 centre culturale din România, Republica Moldova şi Franţa, unde aceştia vor susţine concerte, dar şi o serie de conferinţe şi întâlniri cu tinerii din licee şi universităţi.

Aflat la a opta ediţie, turneul este dedicat memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea muzicianului român.

În cadrul turneului, care va începe pe 3 mai la Sinaia, un loc foarte drag lui George Enescu, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de pianistul rus Eduard Kunz, în premieră naţională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian.

Într-o continuă căutare a perfecţiunii, care l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecţii video sau teatru non-verbal, violonistul Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esenţializată a muzicii.

Sunetul muzicii enesciene se va auzi, începând cu 3 mai, în Sinaia-Casino, 6 mai - Bacău (Filarmonica "Mihail Jora"), 7 mai - Galaţi (Teatrul "Nae Leonard"), 8 mai - Oneşti (Biblioteca Municipală "Radu Rosetti"), 10 mai - Iaşi (Biblioteca Centrală-Universitară), 12 mai - Chişinău (Sala cu Orgă), 13 mai - Casa Enescu din Mihăileni - Botoşani, 15 mai - Satu Mare (Filarmonica "Dinu Lipatti"), 18 mai - Târgu-Mureş (Filarmonica de Stat), 19 mai -Bistriţa (Societatea de concerte/ Sinagoga), 23 mai - Cluj-Napoca (piaţa publică), 24 mai - Alba-Iulia (Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Cetatea Alba Carolina), 26 mai - Bucureşti (Sala Radio), 28 mai - Craiova (Filarmonica de Stat Oltenia), 29 mai - Braşov (Filarmonica de Stat Braşov), 30 mai - Baia Mare (Catedrala Catolică).

În acest an, Turneul Internaţional Stradivarius "Enescu Experience" este dedicat unei cauze sociale şi de interes public - restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni-Botoşani şi transformarea ei într-un centru cultural şi muzical internaţional.

"Am aşteptat de mulţi ani momentul în care să pot oferi publicului pe care-l iubesc atât de mult o integrală cu un program 100% românesc. Alegerile mele din turneele precedente - integralele Paganini, Ysaye, Bach sau Prokofiev - au fost paşi necesari pentru a construi interesul şi deschiderea publicului pentru unul dintre cei mai mari compozitori ai sececolului XX - George Enescu. Limbajul său muzical este unic. Mai mult decât oriunde altundeva în lume, sunt sigur că muzica sa va face să vibreze la unison sufletele oamenilor. Fiindcă George Enescu a fost şi va fi mereu român. Dedicarea turneului Stradivarius de anul acesta strângerii de fonduri pentru restaurarea casei Enescu de la Mihăileni şi edificării acolo a unui Centru Cultural Internaţional este o premieră - pentru prima dată cauza socială căreia îi este dedicată turneul are legătură directă cu muzica. Împreună cu Fundaţia Pro Patrimonio şi cu sprijinul tuturor partenerilor care se vor alătura acestei cauze ne-am propus să oferim publicului nu doar o altă casă memorială, un alt muzeu, ci un obiect viu, care să aducă un plus de valoare pentru viaţa comunităţii - un centru cultural care să contribuie în mod activ la educarea tinerei generaţii, să descopere noile talente ale ţării şi să păstreze mereu vie amintirea lui George Enescu", a declarat Alexandru Tomescu.

La rândul său, pianistul Eduard Kunz spune: "Este al doilea turneu Stradivarius în care cânt împreună cu bunul meu prieten, violonistul Alexandru Tomescu. Acest program integral Enescu este fără îndoială una dintre cele mai mari provocări muzicale ale mele de până acum. Dincolo de dificultatea tehnică a partiturilor însă, am descoperit o muzică copleşitoare, plină de energie şi de substanţă, ce merge direct la suflet. Abia aştept să pot împărtăşi ascultătorilor tot ceea ce am descoperit împreună cu Alexandru în muzica lui Enescu!".

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909.

"Ne propunem colectarea de fonduri în cadrul Turneului pentru a ajuta la reconstrucţia casei Enescu şi a construi un centru de artă care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale şi educaţionale internaţionale", spune Alexandru Tomescu.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Televiziunea Română şi Radio România (coproducători), Institutul Cultural Român, Ordinul Arhitecţilor şi Fundaţia Pro Patrimonio (parteneri oficiali). La acest proiect participă şi studenţi voluntari din cadrul Institutului de Arhitectură.

Fondurile colectate vor fi alocate integral pentru restaurarea vechii case a lui George Enescu din Mihăileni. Donaţiile vor putea fi făcute atât în urnele care vor fi instalate în sălile de concerte, dar şi în contul deschis de Fundaţia Pro Patrimonio pentru sprijinirea acestei cauze (Cont IBAN -RO76BPOS73202802395RON01).

Totodată, sunt necesare şi donaţii în materiale de construcţii şi alte materiale necesare consolidării şi construcţiei acestui centrul internaţional de cultură.

Alexandru Tomescu a câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii, de la Concursul "Paganini" şi "Marguerite Long-Jacques Thibaud" la Concursul Internaţional de vioară "George Enescu".

Alexandru Tomescu a câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii dreptul de a cânta pentru următorii cinci ani pe vioara Stradivarius Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradiovarius din lume.

Cu o carieră desfăşurată în toată lumea şi succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall - New York şi Metropolitan Arts Centre-Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză şi fără partitură - cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo - Paganini, Ysaÿe, Bach.

Eduard Kunz a fost inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni zece pianişti ai viitorului. A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi, apoi, la Conservatorul Naţional de Muzică "P. I. Ceaikovski" de la Moscova.

A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale la Royal Northern College of Music din Anglia. A obţinut 13 premii I la importante competiţii internaţionale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea premiului I la Concursul Internaţional "George Enescu", în 2007. Concertează în mod regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii, precum BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţională Rusă etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici