Andrei Şerban vine la Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti, pe 30 ianuarie

Regizorul Andrei Şerban este invitat la Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti, pe 30 ianuarie, când va vorbi despre actualitatea spectacolelor după A. P. Cehov, informează instituţia.

45 afișări
Imaginea articolului Andrei Şerban vine la Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti, pe 30 ianuarie

Andrei Şerban vine la Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti, pe 30 ianuarie (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Conferinţa intitulată "Despre Cehov sau Cine mai vrea să meargă la Moscova?" va avea loc la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti.

"Prin personajele sale, Cehov ne arată că noi, oamenii, suntem atât de obsedaţi de ceea ce am dori să fim în mod ideal, atât de preocupaţi de viitor, un viitor iluzoriu, încât ignorăm ce suntem şi unde suntem în momentul prezent. Ori proiectăm totul în trecut, absorbiţi de o imagine idealizată, îndulcită, sentimentală a ceea ce am fost odată - un alt fel de a scăpa de prezent, de teama de a ne vedea pe noi înşine aşa cum suntem. «La Moscova, la Moscova...», repetă obsesiv cele trei surori, acolo viaţa ar fi perfectă...", spune Andrei Şerban.

În plină carieră internaţională în teatru şi operă în cele mai importante centre culturale din America şi Europa, Andrei Şerban a acceptat să revină în ţară, chemat de Ion Caramitru şi Andrei Pleşu, imediat după decembrie '89, şi a preluat direcţia Teatrului Naţional, în speranţa de a schimba mentalitatea învechită a acestei instituţii, de a o readuce la viaţă. "Trilogia greacă" a fost prima reprezentaţie semnată de el pe scena teatrului. Au urmat alte patru spectacole - încercări de a crea un climat flexibil, deschis spre nou şi necunoscut, dar după trei ani a fost obligat să renunţe.

Andrei Şerban este profesor şi directorul artistic al Hammerstein Center for Theater Studies la Columbia University din New York.

A primit numeroase distincţii - printre care se numără premiile Tony, Drama Desk şi Obie, George Abbott Award pentru cariera sa în teatrul american, Eliott Norton şi Robert Brustein Award pentru spectacolele din Boston, Steaua României, multiple premii UNITER -, este Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babes-Bolyai" din Cluj şi, pentru anul în curs, cinci nominalizări la prestigiosul Masca de Aur, la Moscova.

Cartea sa "O biografie", publicată la Polirom în 2006, a fost reeditată. Două volume fotografice, publicate la Institutul Cultural Român, îi urmăresc cariera în imagini din spectacolele de teatru şi operă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici