ANI: Brînzan din CA al SRTV şi Voicu (SRR), găsiţi incompatibili

Claudiu Brînzan, membru în CA al SRTV, şi Mihai Voicu, din CA al SRR, au fost găsiţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a constatat că aceştia sunt şi administratori de firme.

165 afișări
Imaginea articolului ANI: Brînzan din CA al SRTV şi Voicu (SRR), găsiţi incompatibili

ANI: Brînzan din CA al SRTV şi Voicu (SRR), găsiţi incompatibili (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

"Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Claudiu Brînzan, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), precum şi în cazul lui Mihai Voicu, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), ca urmare a deţinerii simultane de funcţii", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit ANI, începând cu 29 iunie 2010, Claudiu Brînzan deţine, simultan, fucţiile de membru în CA al SRTV şi administrator al unei societăţi comerciale.

Astfel, Brînzan deţine funcţia de administrator din 30 noiembrie 2009, iar de la 29 iunie 2010, şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

Inspectorii ANI au mai reţinut că, în perioada cuprinsă între 29 iunie 2010 şi 28 ianuarie 2014, Mihai Voicu a deţinut, simultan cu funcţia de membru în cadrul CA al SRR şi funcţiile de consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi administrator al unei societăţi comerciale.

Astfel, Mihai Voicu deţine funcţia de administrator începând cu 18 martie 2005, pe cea de membru al CGMB din 19 iunie 2008, iar funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, începând cu data de 29 iunie 2010.

Potrivit ANI, cei doi au încălcat dispoziţiile articolului 84, alineatul (1), litera c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale".

Totodată, în conformitate cu dispoziţiile articolul 99, alineatul (1), litera k) din Legea nr. 161/2003, arată că "persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar: [...] membrii [...] comitetelor directoare ale [...] Societăţii Române de Televiziune, ale Societăţii Române de de Radiodifuziune, li se aplică [...] regimul incompatibilităţilor prevăzut [...] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat [...]".

Claudiu Brînzan şi Mihai Voicu au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Claudiu Brînzan nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, mai precizează inspectorii ANI.

Potrivit prevederilor legale, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici